Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Не можем ли да спазваме правилата без заповеди? Кризата се задава, не можем да затваряме

Политика

Борисов: Не можем ли да спазваме правилата без заповеди? Кризата се задава, не можем да затваряме

Снимка:

Ако има заповеди – диктат, ако няма заповеди – демокрацията ни е в повече, обясни ситуацията премиерът

„Ние не можем ли да се пазим без заповеди? Заповед се пише за минути и се затваря всичко.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет. „Изумен съм, когато колеги казват, че трябва да затваряме всичко, да слагаме карантини на градовете. Всеки от нас е информиран, че дезинфекция, маска и дистанция пазят. Какво излиза? Ако има заповед и диктат – спазваме, ако няма – демокрацията ни е в повече. Същите, които казаха, че маските са, за да им запушим устата, сега казват – защо не затваряте“, допълни Борисов.

Премиерът предупреди, че истинската криза се задава в началото на следващата година. „Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели ситуацията. Вместо да търсим максимална консолидация, от опозицията критикуват, мислят, че ще се справят по-добре. В тази ситуация трябва нацията да бъде мобилизирана. Тежките времена предстоят“, каза Борисов. Той напомни, че мярката 60/40 работи, че се помага и с безвъзмездни средства, но това се прави внимателно.

„Лесно е да затваряме, трудно е да се научим да живеем, работим, почиваме в тази ситуация“, каза Борисов. По думите му, ако сега спре икономиката, то мерките 60/40, 80/20 не могат да продължат месеци наред при липса на доходи. „Тогава ще се разпадне държавността, когато няма пари за заплати, здравеопазване…“, обясни премиерът.

„Дали да отидеш на мач, бар, ресторант, театър е избор на всеки един човек. Знае за риска. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря? Това влияе ли на психиката... Когато спреш на бензиностанцията, какво ти пречи да сложиш маската, дори да няма заповед“, попита той.

„В световен мащаб, много по-развити държави от нас, продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Ние считаме, че като развита демокрация, хората могат, когато са добре информирани по темата, да се справят“, каза премиерът.  


Коментари (7)

кесо И ти ли, Бруте /Борисов/. Както би казал големият полицай Велински: "ето такъв ход не бях очаквал". Борисов да почне да говори като Мънгъров. Сега остава да ни развие свой вариант на теорията за стадния имунитет и картинката ще бъде пълна. Ама така става като се събереш с лоши другарчета, ставаш като тях.
08.07.2020 13:37 / Отговор
Боряна Гечева Не, той не говори като Мангъров, напротив, призовава към лична отговорност на всеки. И ако сме разумни, ще се постараем да се държим като разумни възрастни хора, а не като инфантилни палячовци.
09.07.2020 01:50
Тартаковер Последното изречение е достатъчно. То е квинтесенцията на самия главатар Боко, на цялото му управляване изпълнено с лъжи. Да наречеш управлението у нас "развита демокрация"...!???
08.07.2020 15:48 / Отговор
Боряна Гечева Ами да докажем, че сме достойни за демокрация. Демокрацията е свобода и отговорност, права и задължения
09.07.2020 01:53
Боряна Гечева Ами да докажем, че сме достойни за демокрация. Демокрацията е свобода и отговорност, права и задължения
09.07.2020 01:54
АСЕН ИЛИЕВ БУЛ-ГЕРАЦИТЕ, НЕ, ТЕ, ЧУВАТ. :)
09.07.2020 09:40 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПОЧИСТЯТ УШИТЕ, ПО МЕТОДА НА ГЕНЕРАЛ КЪСТЪР ;)
09.07.2020 09:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още