Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лидерска среща с предизвестен край: отиваме на избори, ПП и ДБ отказали да застанат пред Борисов

Политика

Лидерска среща с предизвестен край: отиваме на избори, ПП и ДБ отказали да застанат пред Борисов

Лидерска среща с предизвестен край: отиваме на избори, ПП и ДБ отказали да застанат пред Борисов - Tribune.bg
Снимка:

ПП, ДБ и „Възраждане“ бойкотираха срещата. Нинова изненадана, че Петков и Василев не искат да застанат пред Борисов, когото зовяха за среща преди месец

Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев провеждат открита лидерска среща в Народното събрание. Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Костадин Костадинов не се качиха да се видят с колегите си партийни лидери.

Корнелия Нинова обясни, че ПП и ДБ са поискали разговор, но само с БСП.

„Което мен ме изненада. Не искат в този пълен формат, а преди месец ви призоваваха да дойдете на среща“, обяви Нинова. Тя дебело подчерта, че не кани партиите за коалиция, а само на обсъждане на приоритети и на разговор за връщането към нормалния диалог.

„Винаги в трудни моменти сме проявявали отговорност, всички сме наясно, че България е в политическа криза“, заяви лидерката на БСП в началото на срещата.

Тя подчерта, че това е среща на партии с различни идеологии и това не може да се промени.

„Изненадани сме, че ги няма лидерите на ПП и ДБ. Същите приоритети като нас за бъдещето на България бяха декларирани и от колегите, които отсъстват, явно е било само на думи. Ако има желание ще се намери начин, ако няма – оправдание. Ние предлагаме да търсим начин“, каза тя.

Борисов приветства опита на Нинова да се говори за визията за страната и я поздрави за куража.

Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори и пак ще си говорим същото, ако предварително не си говорим. Днес ги няма вашите коалиционни партньори ПП и ДБ. Имаха обща декларация, никой друг не я подкрепи“, припомни Борисов.

„На нас не ни стигна нито мъдрост, нито воля. Какво си мислим? Вече дори нямате с тях – ДБ и ПП, червени линии, които да ви разделят. Две години вече думата хаос е в речника на всички. Приемам критиките ви към „модела ГЕРБ“, но сега сме в „модела Радев“. Какво по-добре се случи?“, попита той.

По-късно Нинова реши да отговори: „С вас водехме битка на парламентарни партии в зала – две партии спорят. Сега сме под заплахата на край на парламентарната република, която се руши под еднолично управление на президента. Трябва да върнем битката, където и е мястото – тук, в българския парламент“, каза Нинова.

Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи БСП за правителство в момента, но оценява опита.

„Благодаря на тези, които имаха смелостта да дойдат. С колегите ви в ляво (ПП) разделение нямате, дори ви крадат социалните идеи. С ДБ не останаха за вас неразрешени проблеми – за Украйна и оръжията има решения на парламента“, завърши той.

Мустафа Карадайъ подчерта, че никоя от кризите в държавата не може да бъде решена, без решаване на политическата.

„Ние призоваваме за диалог и нормалност в политиката. Диалог на властта с опозицията. Диалог на политиците с гражданите. Насреща получаваме призиви за диалог, но с ултиматуми. Най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Най-вероятно и новият парламент няма да бъде по различен“, каза лидерът на ДПС.

„Диалогът с ултиматумите и предварително начертаните линии няма как да го има. Трябва да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да може да се преодолее политическата криза, която задълбава другите кризи, а не ги решава“, подчерта той.

Той предупреди, че популизмът понякога поставя под риск финансовата стабилност на държавата.

„15 млрд. на година е сериозен дълг и идва въпросът кой ще го плаща и кой ще го връща“, предупреди Мустафа Карадайъ.

Според Стефан Янев срещата е дори закъсняла.

„Диалог и взаимодействие. Това е смисълът на нашето присъствие на политическата сцена. Благодаря на присъстващите лидери, които показаха как се преглъща лично и партийно его в името на решенията за държавата“, каза той.

„Ние трябва да си даваме сметка, че извинявайки се как не можем да намерим решение днес, изправяйки се пред съда на избирателите утре, нямаме аргументи пред тях“, предупреди лидерът на „Български възход“.

На излизане Бойко Борисов подчерта, че днешният диалог ще има смисъл след следващите избори.

„Последните, с които бихме направили правителство, са БСП. Но уважаваме поканата“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Не се очаква да има друга лидерска среща в рамките на сегашната конституционна процедура. По-късно днес БСП се събират за да решат как ще процедират с мандата.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети