Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Няма никаква промяна. Нула мигранти на границата с Турция

Политика

Борисов: Няма никаква промяна. Нула мигранти на границата с Турция

Борисов: Няма никаква промяна. Нула мигранти на границата с Турция - Tribune.bg
Снимка:

Позицията на страната е, че военната операция в Сирия трябва да спре, заяви премиерът

След заседанието на Съвета по сигурност и срещата при президента министър-председателят Бойко Борисов посочи, че няма нищо извънредно по нашите граници.

„Просто се чухме с президента и беше една добра идея, след като свърши Съвета по сигурност, да дойдем и да го запознаем с това, което се върши от службите, МВР и какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошият сценарий. Няма никаква промяна от това, което е било миналата или поминалата седмица. Нула мигранти на границата с Турция“, изтъкна премиерът. Той припомни, че по-голям натиск има откъм Гърция. Там, обаче, службите са взели повече мерки и също е спокойно. „Категорични сме, че военната операция трябва да спре, че рискът от хуманитарна криза е много голям. Възникне ли хуманитарна криза, това означава нарастване на мигрантската вълна, това са свързани процеси. Затова настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт“, категоричен е Борисов.

Министрите и службите са отчели пред президента, че мерките към този момент работят и резултатът е нула миграция. „Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, Гранична полиция, армията и специалните ни сили, имаме разработени планове. С президента обсъдихме и нашето участие на Съвета на Европейския съюз и принципната защита на сухопътните ни граници като оперативни планове, защото това е ангажимент и на ЕС, не само на България. Така че имаше една много полезна работна среща“, обобщи разговорите премиерът.

Относно санкциите на Брюксел срещу Турция той отбеляза, че имаме над 5 млрд. долара стокооборот с нашите съседи. „Ние със санкциите с Русия, където ни е по-малък стокооборотът, загубихме половин милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди. Така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат. А да не забравяме, че Турция е член на НАТО. И тя може да иска задействане на чл.5. Над 700 нападения казват турските официални власти, че имат от кюрдите. Вече те официално говорят за чл.5“, коментира Борисов. Относно изказването в Азербайджан на турския министър Мевлют Чавушоглу, че България подкрепя военната операция на Турция в Сирия, премиерът беше лаконичен.

„Аз искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват да знаят, че имаме морска и сухопътна граница на ЕС с тях. И ако в България влязат  50, 100 или 200 000 мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната. И докато Турция спазва на 100% споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност да отстоявам тази позиция“, увери в заключение министър-председателят.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети