Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Обмисляме как да съкратим извънредното положение

Политика

Борисов: Обмисляме как да съкратим извънредното положение

Снимка:

Обмисляме как да направим така, че да съкратим извънредното положение, а здравният министър да има правомощията да разпорежда мерки. Възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ Хемус между Белокопитово и Буховци.

„Обмисляме закон, който да задължава например, носенето на маски – защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия, а всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено“, каза Борисов.

„В другите държави е забранено да се излиза от градовете. У нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма. Сутринта рано говорих с Щаба - ако продължава ниското ниво на заразените - защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора“, допълни премиерът.

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия – дали, ако едно семейство се „премести“ в същата среда, на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерките, отивайки на дадените места: до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск, достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът.

По думите на Борисов държавата не бави заплатите на работниците по строителството на големите инфраструктурни обекти, а дори напротив – изплаща им заработените средства дори по-рано от предвиденото. „Даже плащаме повече, за да могат, това са работни места, те имат семейства. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството засега е един от секторите, на които кризата не е повлиял, точно обратното. Ние не сме го спирали, както в другите държави. Говоря не само за инфраструктурните проекти, а и за строителството в самите населени места. Навсякъде се работи изключително силно по двата газопровода: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота и неделя, за да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на държавата“, каза още Бойко Борисов.

По-късно в днешния ден предстои среща между премиера и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да се уточни как ще завърши учебната година в училищата и висшите учебни заведения. „Възложил съм на министъра да ми даде разчет и да видим какво може да се направи. До момента дистанционното обучение дава отлични резултати“, допълни премиерът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още