Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов обсъди в телефонен разговор със зам.-държавен секретар на САЩ инициативата „Три морета“

Политика

Борисов обсъди в телефонен разговор със зам.-държавен секретар на САЩ инициативата „Три морета“

Борисов обсъди в телефонен разговор със зам.-държавен секретар на САЩ инициативата Три морета - Tribune.bg
Снимка:

„Инициативата „Три морета“ се развива много бързо политически и икономически, благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните-членки. Това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор със заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач.

Българският премиер припомни, че миналия месец правителството ни прие решение да бъдат внесени 20 милиона евро в инвестиционния фонд на Инициативата и назначи национален координатор. „Желанието ни е да повишим икономическия просперитет не само на страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море, но и на цяла Европа и с оглед на текущата ситуация, за облекчаване на сериозните икономически, финансови и здравни проблеми, причинени от пандемията Covid-19“, изтъкна в разговора Бойко Борисов.

По време на разговора българският министър-председател Бойко Борисов и заместник-държавният секретар на САЩ Кийт Крач бяха единодушни в необходимостта от укрепване на активното двустранно енергийно сътрудничество. През юни тази година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика“, изтъкна българският премиер Борисов.

В хода на разговора между премиера Борисов и заместник-държавния секретар Крач беше обсъдена и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Нахалник Какво ще обсъжда този примат, нали в момента Естония председателства тази инициатива. Този е нахален слуга и бездарник. САЩ да не би да са на тези морета.
20.10.2020 08:22 / Отговор
До Примата Какъв ти е проблемът? Всичките тези държави имат една обща заплаха, един агресор който непрекъснато парадира колко бил въоръжен и на управниците им хлопат дъските! Естония председателства, това значи ли че България като участник , няма право на мнение! Това русоробите верно сте увредени!
20.10.2020 10:59
УБИЙСТВОТО НА РЕЙХАН ЗАЕДНО С ПЪРВАНОВ, КОГА ЩЕ БЪДЕ ОБСЪДЕНО ? :)
21.10.2020 10:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати