Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: ГЕРБ заслужава уважение заради армията българи, които ни подкрепят

Политика

Борисов: ГЕРБ заслужава уважение заради армията българи, които ни подкрепят

Борисов: ГЕРБ заслужава уважение заради армията българи, които ни подкрепят - Tribune.bg

ГЕРБ издига Росен Желязков за председател на НС

„Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от партиите – иначе отиваме на избори без бюджет. Без нас правителство не може да има“, заяви Бойко Борисов на първото заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

На него стана ясно, че Росен Желязков ще бъде номинацията на ГЕРБ за председател на парламента, стана ясно още на първото заседание на парламентарната група на партията.

Борисов обяви, че за негов заместник отново ще посочат Росица Кирова. Ръководител на групата отново ще е Десислава Атанасова, а заместници ще са Теменужка Петкова и Деница Сачева. 

„България не може да остава повече без правителство. Ние покачихме резултата си, но нищо стабилно не може да се изпълни, без да има национално съгласие и то с партии, които изповядват нашата идеология - в подкрепа на Украйна, намаляване на инфлацията, създаване на условия за бизнес“, обясни лидерът на партията-победител на изборите на 2 април. 

Борисов заяви още, че прогнозите на МВФ, която намали над двойно очакванията си за ръста на българската икономика през 2023 г., както и данните на БНБ се дължат на политическата несигурност в страната.

МВФ намали повече от два пъти очакванията си за ръст на българската икономика през 2023 г.

„Всички заклинания, че, ако не може да се направи правителство, допълнително изправят страната пред непоправими последствия. Ако няма редовно правителство, не може да има и бюджет“, отсече Борисов. Той потвърди, че ПГ няма да подкрепи данъчни закони, с които да се намали дефицитът. Причината – обещанието към бизнеса за най-ниски налози

„Станишев въведе плоския данък и ние 12 години го поддържаме“, добави той. 

„Ще бъде внесен бюджет - той ще е с 6-7% дефицит, той няма как да стане 3 на сто. Не се приема бюджет, защото  рискът е пред партиите. Сега си позволяват да дават добавки към пенсиите, а това е жив популизъм“, каза още лидерът на ГЕРБ.  „Казвам всичко това, за да разберат лидерите колко е важно да има правителство, за да се направи бюджет. Около юни държавата ще спре да плаща, защото няма бюджет. Колкото и да ни атакуват единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи коалиции, защото ние имаме еднакви виждания в 90% от програмите“, поясни той

„Има и други варианти, но там има 2 разделителни линии - Украйна и къде се намираме в Европа, и съответно по темата Северна Македония. Като се има предвид, че „Възраждане“ си покачват резултата и казват: „ние можем да търпим докато не станем първа политическа сила“. Не, че ще се случи, но така пазят електората си. ИТН като слушах Слави, казват, че в НС ще играят държавен и партиен контрол. Те ще контролират. ОТК както беше. ДПС са готови винаги да управляват. И оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а друг да работи“, обобщи Борисов.

„Без нас правителство не може да има. Готови сме, диалогични сме. Единствено искаме да се отнасят към нас с уважение, заради огромната армия от гласоподаватели, които ни подкрепят. Заслужено и ясно е. Бихме ги заедно, победихме ги поотделно - и с машини и смесено. Имаме правото и самочувствието да искаме диалогично България да се управлява по-добре", категоричен бе Борисов.

Той даде и задача на ПГ- още утре да имат цял пакет за съдебната система като призова за разум тези, които обичат републиката, парламентаризма и парламентарната демокрация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети