Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Още днес депозираме предложението за Конституция

Политика

Борисов: Още днес депозираме предложението за Конституция

Снимка:

Още днес депозираме тази Конституция в парламента. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

Обръщам се към протестиращите – спрете да тормозите другите, протестирайте си на тротоара, дайте ни 2 седмици. На 2 септември трябва да влезем със 120 подписа, заяви премиерът.

Още днес ще организираме срещи и ще търсим политическа подкрепа, за да отговорим на очакванията на хората. Не стоим на власт на всяка цена, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ние отваряме дебата днес.

Убедете колегите, опозицията, всички парламентарно представени партии – на 2 септември трябва всички да решим накъде ще вървим. Трябва да избегнем катастрофата на системата, на държавата. Хващайте се днес и действайте! Ако не стане това, имаме еднолично решение, заяви Борисов.

След като направихме обръщението, мисля, че трябва да направим и следващата стъпка. Нашата единствена цел е да се даде на народа правото да избира. Народът да вземе решения, каза той. И допълни:“Някои ни упрекват, че ние не сме легитимни. Миналата година имахме два избора – за Европарламента и за местна власт. Към днешна дата няма социологическа агенция, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила.“

„Народът иска справедливост, народът иска да управлява, народът иска да има максимално представителство.

Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция. Ние, като партия, сме го говорили много през годините – да свикваме Велико народно събрание, но никога не сме изпадали в такава ситуация като държава, да липсва политическа класа. На блокадите няма политически партии, които да се ползват с голяма обществена подкрепа. Тези искат да дойде задкулисие в парламента. Ако приемем, че изборите са днес, влизат 5-6 партии.

Христо Иванов е цар на задкулисието.

Той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Целта му е само да има служебно правителство, да даде еднолична власт на Радев. Власт, в която той е всичко. Това е изключително рисково. Ние трябва да сме предупредили хората“, каза още Борисов.

„Нямам никакъв страх.

Президентът така се е омазал, че нямам никакъв страх.

Първата лъжа след нашето изказване - Борисов и ГЕРБ целят да протакат във времето и да не бъде избрано служебно правителство. Абсолютно лъжа! Втората - че това е конституция на ГЕРБ и на Борисов. Да, ние отваряме дебата - Великото народно събрание може да промени всеки един ред, всяка една буква. Ние искаме ВНС да се произнесе“, допълни премиерът.

Друга лъжа било, че не искали машинно гласуване.

Заръча още днес Томислав Дончев да задвижи нещата с поправките в Изборния кодекс относно машините. Можело да се вземат под наем или да се закупят, като се осигури възможност и за гласуване с хартия. Борисов поясни, че ще нареди на финансовия министър Кирил Ананиев да се закупи сграда на ЦИК.

Премиерът поясни, че искат да се направи максимално бързо всичко около процедурата за свикване на ВНС.

Още днес с Менда Стоянова и Дариткова ще направим график за срещи, за да търсим политическа подкрепа за промените в Конституцията, съобщи Цвета Караянчева. За да можем да отговорим на обществените очаквания

няма нищо по-важно да чуем гласа на хората,

не стоим на власт на всяка цена, допълни Караянчева.

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 17 август 2020 г.  

Коментари (3)

Няма ли психиатри в държава, този освен за затвора, май е за Карлуково. Побеснял е вождът, че ще бъде изритан от политическата сцена.
17.08.2020 11:08 / Отговор
Путинките сте за лудница, даже психиатър не ви трябва.
17.08.2020 11:20
МЪРЗЕЛИВИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР:РУМЕН РАДЕВ МАЖЕ В РУСКИТЕ СИ ГАЩИ!
РАДКО НЕЩАСТИЕ ЗА ВСЕКИ НАРОД
17.08.2020 12:22

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още