Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов от Виена: Ние не искаме подаяния, искаме справедливост

Политика

Борисов от Виена: Ние не искаме подаяния, искаме справедливост

Снимка:

Лидерите призоваха за справедливо разпределение на ваксините

„Винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На него през май сме гласували пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. Темата е приключила за нас“. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена. Министър-председателят участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Борисов посочи, че след решението на страните от Европа са били посочени няколко ваксини, които са еднакво добри.

„Преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарства и ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички видове ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече - от графиката, която австрийските колеги предложиха, се оказва, че те не само не изпълняват договорите, те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като Съвет сме решили. Казват, че комитет имало някакъв, който взимал по-важните решения от Европейския съвет. Не мога да разбера как може да бъде променено решение на Съвета без самите ние да сме го променили“. По думите му, ЕК и Европейският съвет са свършили огромна работа.

„Ние изпълнихме всички инструкции. Ако си спомняте  трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да ваксинираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири - АстраЗенека, Джонсън и Джонсън, Модерна, Пфайзер“, подчерта Борисов.

„Ако някъде е станал този проблем, именно днешната среща и нашия призив към комисията е незабавно тази несправедливост бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание. Действително ще излезе, че май месец едни държави-членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят“, каза още Борисов.

„Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините“ , подчерта Борисов.

„Има два подхода. Единият на Виктор Орбан да отиде и да вземе руски и китайски ваксини и нашият подход като членове на ЕНП - една несправедливост, един проблем да бъде решен. Надявам се още утре на видео срещата в Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел това да бъде изгладено. Ние не сме надзорен орган, който да следи как се разпределят ваксините. Казват на коя дата и идват ваксините и ние ваксинираме“, заяви Борисов.

Той беше категоричен: „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет“, заяви Бойко Борисов. Попитан за вина на правителството за недостига на ваксини и липса на доверие преди изборите, Борисов отхвърли всякакви спекулации.

„По никакъв начин нямаме вина за забавянето на тези доставки. От Pfizer сме поръчали 1 млн. дози, но досега са пристигнали 50 хил. За изборите - аз съм спечелил 13 избора досега. Предлагам Ви да говорим по тази тема на 6 април. Всички агенции – включително тези на опонентите ни и чуждестранни, дават разлика от 5-10 процента между ГЕРБ и останалите“, заяви Борисов.

Българският премиер отхвърли обвинения на проблеми със свободата на словото у нас и подчерта, че най-големите медии са собственост на големи чуждестранни компании. Борисов отхвърли възможността да напусне ЕНП, както направи Орбан – „не виждам нито едно основание да напуснем ЕНП или въобще през ум не ми минава. Поне на мен“, допълни Борисов.

От своя страна Себастиян Курц заяви, че трябва да се намери един общ европейски път и отчете като проблем една страна да се ваксинира по-бързо от друга. Той даде за пример България, която е получила по-малък брой ваксини от Малта и изрази надежда разликите да бъдат минимализирани. Канцлерът подчерта, че няма полза от неравенство и попита какви са ползите, ако населението в съседната на твоята държава не е ваксинирано.   Борисов и Курц подчертаха, че тяхната цел не е да се търси вина и да се отправят обвинения, а да се намери решение на проблема с разпределението на препаратите за ваксинация в рамките на Съюза.„

Ние не искаме през юни да има страни от ЕС, които имат 30 % ваксинирани жители и други с 60 на сто- това би довело до криза“, подчерта премиерът на Словения Янез Янша. „Трябва да имаме механизъм за корекция на разпределението на дозите, а именно на глава от населението. Не става въпрос за технически процес, а за промяна в решението на Европейския съвет“, каза той. Янша обясни и че със забраната за ваксинация с Астра Зенека процесът ще се бави още повече в някои държави. Янша настоя договорите на ЕК с производителките на ваксини да станат публични и ако има нередности в тях, те да бъдат коригирани. „Имаме време нещата да бъдат поправени“, заключи той. Чешкият премиер Андрей Бабиш също настоя за справедливо разпределение- „ Договорихме количества, които са пропорционални на населението и искахме до юни тази година да имаме 70 % ваксинирано население в ЕС. Но принципа на разпределение се промени по пътя“. Той заяви, че няма как лидерите да обяснят на гражданите защо темповете на ваксинация се бавят.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още