Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов отлетя за Сеул с четирима министри и бизнес делегация

Политика

Борисов отлетя за Сеул с четирима министри и бизнес делегация

Борисов отлетя за Сеул с четирима министри и бизнес делегация - Tribune.bg
Снимка:

Това е първо посещение на български премиер в Южна Корея от 1990 г. насам

За първи път от 1990 г. насам – български министър-председател отлетя за Южна Корея, където ще бъде на официално посещение. Премиерът Бойко Борисов ще е в страната от днес до 27 септември.

Визитата на българския министър-председател се провежда в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г.

Целта на посещението на Борисов е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни. В рамките на визитата българският премиер Борисов ще проведе срещи с премиера на Република Корея Ли Нак-йон и с президента на Република Корея Мун Дже-ин.

Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в гр. Хуасонг, както и Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул.

В официалната делегация, ръководена от министър-председателя Бойко Борисов в Република Корея, са заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди месец премиерът загатна, че се готви южнокорейска инвестиция у нас в размер на 1,5 млрд. щ. д. в завод за производството на батерии за електромобили. Процесът по реализацията на проекта го движи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30 години в период, наречен „Чудото на река Хан“, пише сайтът „Епицентър“.

 По данни на БНБ за периода 1996 г. – 2018 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 212.2 млн. евро. По обем пазарът е нараснал 15 пъти през последните 20 години.

През първите четири месеца на 2019 година двустранната търговия е на стойност 81 млн. щ.д. Износ т на България за периода е 27,6 млн.щ.д. , която е ръст от 44.5% спрямо същия период на преходната година. Вносът от Корея се равнява на 53,4 млн.щ.д.

През 2018 година стокообменът е на стойност 286.6 млн.щ.д., отобелзвайки ръст от 47.6% увеличение спрямо 2017 година.

Достигнатото ниво на корейските инвестиции в България обаче далеч не отговаря на възможностите на страната. Българското правителство е убедено, че има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас.

Република Корея има договори за свободна търговия със 75% от икономиките по света и е единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз.

Това е страната с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия.

 Корейски компании от автомобилния сектор проявяват интерес за инвестиции в България. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи пред няколко месеца, че компания-лидер в производството на компоненти за автомобили ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството.

Република Корея е лидер в IT сектора – Samsung Electronics и LG са начело на световния пазар. Освен това страната е с най-бързия интернет в света, а през 2005 става първата страна минала напълно на широколентов достъп.

Според Индекса на човешкото развитие Южна Корея е най-развитата страна от Източна Азия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети