Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Оценката за нашето управление се дава ясно и безпристрастно от световните кредитни агенции

Политика

Борисов: Оценката за нашето управление се дава ясно и безпристрастно от световните кредитни агенции

Борисов: Оценката за нашето управление се дава ясно и безпристрастно от световните кредитни агенции - Tribune.bg
Снимка:

С 10% ще вдигаме доходите във всички сектори от следващата година, посочи премиерът

„Оценката за нашето управление се дава от световните кредитни агенции – ясно и безпристрастно“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на 12-ия Летен университет на МГЕРБ. 

„Показвате какво е било и какво е сега. Няма нужда да се спори с някого. Има много коментари и спекулации, но затова съществуват политическите партии. Преди няколко дни излезе кредитният рейтинг на България от „Фич“. „Фич“ и Moody’s са глобални кредитни агенции, които като излязат със свои становища ги чете целият свят. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат", посочи Борисов и представи и становищата на международните агенции.

„Оценката на кредитния рейтинг е подкрепена от добрата външна политика. Благонадеждна политика за присъединяване към еврозоната и растеж“, се посочва в доклада на „Фич“, цитиран от Борисов.

„Управляващата коалиция допринася за устойчив растеж. Агенцията счита, че българските власти и европейските партньори следват процеса за финализиране  присъединяването на страната към еврозоната. Това означава стабилна банкова система“, обясни премиерът и сподели:

„Когато чета тези неща, аз съм спокоен, когато новоизбраният председател на ЕК идва в България и първите ѝ думи са за растежа и развитието на страната, аз съм спокоен“.

„Банковият сектор остава стабилен. Какъв беше по управлението на БСП и ДПС, когато фалира КТБ. Какъв беше през 90-те, когато пенсиите бяха 3 долара“, припомни Борисов.

Той показа и данните от доклада на агенция Moody’s.

„За ужас на нашите противници днес излезе и Moody’s, които пък имат нахалството да повишат перспективата, което е още по-лошо, повишават перспективата на положителна. Какво си позволяват тези прогерберски световни кредитни агенции да говорят. През последните години България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг“, цитира Борисов. Той подчерта, че никъде не се говори за задлъжнялост.

„През последните години, това може би и в отговор на президента, България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци. И това при положение, че плащаме 2 милиарда и 400 милиона, за да сме действително държава в НАТО и действително да имаме изтребителна авиация“, подчерта премиерът.

„С 10% ще вдигаме доходите във всички сектори от следващата година“, обяви премиерът на фона на добрите икономически резултати.

Премиерът посочи и данните, че след 2015 г. растежът е над 3% и агенцията очаква положителният ръст да продължи. Икономическият растеж ще бъде подкрепен и от някои важни инфраструктурни обекти като магистрала „Хемус“.Догодина по това време не трябва да има метър по Хемус, по която да не се строи на различни етапи. Парите са отделени“, подчерта още Борисов.

Борисов съобщи, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич е Надежда Петкова. Потвърди и че се работи усилено за подписване на договор за газопровод от Турция през България за Сърбия. Графикът предвижда това да се случи на 5 септември.

Премиерът коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „За него успяхме не само с дипломация, но и с много усилия. В този проект има смисъл, само ако бъде конструиран правилно“, категоричен бе Борисов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати