Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Първи АстраЗенека започнаха изпитанията, затова поръчахме нея

Политика

Борисов: Първи АстраЗенека започнаха изпитанията, затова поръчахме нея

Борисов: Първи АстраЗенека започнаха изпитанията, затова поръчахме нея - Tribune.bg
Снимка:

„Когато обсъждахме колко и от кои ваксини да се вземат, първи в изпитванията бяха АстраЗенека. Затова веднага поръчахме от тях. След това излязоха Moderna, Pfizer, „Джонсън и Джонсън”.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Кюстендил. Там проверяват как се спазват противоепидемичните мерки заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов, зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков. С тях е и Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията.

„Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. Дотогава не плащаме“, увери Борисов в коментар на ситуацията около спряното ваксиниране с АстраЗенека.

Борисов призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори. Той допълни, че от едната страна са докторите, а от друга – с най-либералните мерки се пази психичното здраве на хората.

„Моля премиерът за съдействие относно изплащането от приходната агенция. Това е молбата на бранша – да се ускори плащането на компенсациите“, заяви Алибегов. „Правим всичко възможно, около 15-20 милиона вече са изплатени“, обясни премиерът.

„Ако сега руската ваксина, за която са подадени документите, бъде одобрена, и я разрешат, ние ще вземем и от нея, който желае да си я постави”, коментира още Борисов.

„Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата“, обясни премиерът.

„Тези апели – защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин? Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират“, посочи Борисов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати