Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пътува към Пазарджик, където има протест срещу умъртвяване на прасета

Политика

Борисов пътува към Пазарджик, където има протест срещу умъртвяване на прасета

Борисов пътува към Пазарджик, където има протест срещу умъртвяване на прасета - Tribune.bg
Снимка:

Земеделският министър Десислава Танева също отива към града

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева пътуват към Пазарджик, съобщи epicenter.bg. Повод за визитата е провеждащият се на централния площад “Константин Величков” протест на животновъди от региона.

Министър Танева вече се срещна с кметовете от община Пазарджик във връзка с доброволното избиване на прасета от така наречения “заден двор”. Стопаните отказаха да умъртвят животните. Те обясниха, че използват дезинфекционни средства преди да доближат своите животни.

Отсрочка до неделя да заколят прасетата си имат и стопаните в Пловдивско. От понеделник се очакват проверки по домовете на хората.

Съпротива срещу умъртвяването на здрави домашни свине имаше и в Монтанско.

Група граждани се събраха пред сградата на областната администрация в града, за да изразят несъгласието си с това. Част от тях бяха поканени на заседанието на областната епизоотична комисия, продължило повече от два часа, за да зададат въпросите си относно мерките срещу разпространението на заразата.

Междувременно стана ясно, че протест срещу умъртвяването на здрави домашни животни на същото място е заявен от представители на партия „Възраждане” Костадин Костадинов. Той ще се състои на 5 август от 10 ч.

С още 30 дни удължиха бедственото положение в Добричко заради Африканската чума. От понеделник екипи ще започнат проверки по всички населени места дали домашните прасета, които се отглеждат в т.нар. „заден двор“ са унищожени доброволно.

В края на миналата седмица беше даден гратисен период до 5 август, в който стопаните могат да умъртвят прасетата и защото в областта няма огнище, месото да остане за консумация.

След този период обаче на стопани, които не са заклали животните си ще им бъде налагана санкция и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета. Малко над 1000 са прасетата, които трябва да бъдат унищожени. Шефът на ОДБХ д-р Борислав Каменов каза за bTV, че половината от тях вече са заклани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети