Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар

Политика

Екатерина Захариева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар

Екатерина Захариева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар - Tribune.bg
Снимка:

Част от селекцията в новия служебен кабинет е на президента, коментира Бойко Борисов

Бившият външен министър Екатерина Захариева ще е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар. Новината съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Той не смята, че България е закъсняла с номинацията.

„През август в Брюксел хората са в отпуска, белият свят почива. Ресорите се разпределят след август. Това, че много държави проявяват интерес към едно, второ или трето, е на втория-третия етап. След като държавите-членски изпратят своите кандидати, се провежда интервю от председателя на ЕК. Записано е, че тя от кандидатите прави отбор, който да представлява и работи за Европа. Това е правителство, все едно служебно. През цялото време вървят консултации, ресорите се разпределят в зависимост от кандидатите. Чак тогава се отива в ЕП, където политическите семейства, трябва да защитят комисарите, които са излезли от тези семейства", обясни Борисов.

Той коментира и новият служебен кабинет на Главчев. Според него част от селекцията министри в него са на президента Радев. 

„Тези министри най-вероятно са дадени от президента. Част от селекцията е факт. Преди седмица нямахме кабинет и президентът се намеси, за да направи така, че подписвайки указа, да имаме честни избори. Това е стъпка напред, за да може политическите партии да споделяме обща отговорност".

„Аз не се радвам, трябва да е извънредно положение да има служебен кабинет,  ато стана като „Добър ден“, така че не може да ме зарадва днешния ден. Това означава провал на политическата класа. В този ред на мисли Радев и служебният премиер заслужават поздравление за споделената отговорност за това правителство. Как ще се справи , ще видим тези месеци“, заяви още лидерът на ГЕРБ. 

„Преди седмица нямахме кабинет и с подписването сега на указа от Радев, за да имаме честни избори. Заслужават поздравления. Това е стъпка напред и партиите да започнат да мислят как да споделяме отговорност“, заяви той.

По темата с промените в Конституцията и ограничаването на избора от „домовата книга“ Борисов заяви:

„Имаше текстове, които можеха да се напишат по-добре. Това е опит за партиите, които бяхме в сглобката. Конституцията е направена за високоинтелигентни, системни политически партии, ако има такива, няма проблем. Тези, които писаха и приехме сега трябва да сме на висотата да защитаваме, това което сме приели. Трябваше да сме на висотата да е по-голяма домовата книга, но трите партии се занимавахме с какво ли не, в желанието си да се слагат партийни кандидатури. Имаме 1-2 месеца да вадим поуки и да споделяме отговорността“.

Борисов изключи вариант за бъдеща работа с „Възраждане“ заради „височайшото посещение на Костадин Костадинов в Москва“. „Когато говорим за коалиции или каквото и да е било, те просто се изключиха от тази възможност“, посни той. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети