Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: ПП/ ДБ давали 50 млрд. лв. за северна и южна България, а в изтока и запада кой ще инвестира

Политика

Борисов: ПП/ ДБ давали 50 млрд. лв. за северна и южна България, а в изтока и запада кой ще инвестира

Борисов: ПП/ ДБ давали 50 млрд. лв. за северна и южна България, а в изтока и запада кой ще инвестира - Tribune.bg

 

„ПП/ ДБ разпространяват един слух, че няма значение резултатът от изборите. ГЕРБ щели безусловно да ги подкрепят, защото щели да ни натиснат отвън. Ние не се поддаваме на натиск. Няма шанс да подкрепим правителство, което знаем какво сътвори за две години.

С добро нас могат да ни убедят нещо, но със сила и натиск - никога.

Няма шанс да подкрепим правителство на тези, които за 2 г. сътвориха всичко това. В някаква форма на голяма, широка експертна коалиция, всички сме склонни за разговор”, заяви лидерът на ГЕРБ в Кюстендил отново пред препълнена зала. 

„Като идвах насам ПП и ДБ си представяха програмата. Томислав Дончев съм го оставил дежурен да слуша с какво ще ни изненадт. Айде, 4 магистрали, 5 моста, самолети за Скопие над вас летят. Това го чухме. Питах какво говорят, за да реагираме. Той вика - ала бала. Щели да дават 50 млрд. за Севера и Юга. Дали по 50 или 50? Оставихме им милиард за „Хемус”- те го похарчиха. В едно студио на аутокю четат само те си. Те, ако дойдат пред толкова народ, ще стане да ги пита някой: „защо 2 г. управлявахме и не направихме съдебна реформа, ГЕРБ ги нямаше? Какво ще му отговорят? Нищо. Ала бала”, попита лидерът на ГЕРБ

„Още 1-2 дена ще мълча за това, което знам. Да, склонен съм на разговори, но това което причиниха на бюджета..., истински се надявам от Министерство на финансите да извадят реалното състояние на бюджета. До октомври трябва да изтеглим още 10 млрд. лева дълг, за да вържем двата края. Дефицитът отива на близо 7%. Вие си мислите, че ние идваме, миеме си зъбите и очите и всичко е ок. Не, кошмарът тепърва започва“, заяви той.

Борисов предупреди, че кошмарът тепърва започва.

„Само да има късмет българският народ да подкрепи още едно тяхно правителство – ще види какво го чака“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че ПП и ДБ говорят за приоритети от студио и добави, „защото срещата с хората крие риск”.

„Когато някой обещава 50 милирда и имаме дефицит 7% трябва да изтеглим 10 милиарда дълг. Маса данъци махнахме, приходите намаляха и поставяме под риск всичко. Вие мислите, че след 2 април мием очите, но кошмарът тепърва започва”, подчерта Борисов.

По думите му той не си е позолявал разхищение:

„Имахме повече отколкото харчехме и тогава започнахме да правим пътища, стадиони, манастири. Сега при минимум -7 % дефицит следващият трябва да отреже 20, ако не иска да бутне Валутния борд.

Еврозоната няма да стане, Шенген – също. Те нямат смелост да кажат това ви причиниха, те трябва пак да излъжат.

Обедняваме още повече, къде е борбата с корупцията по високите етажи”, попита лидерът на ГЕРБ.  Той псодели своя предишен опит, когато през 2009 г. при Станише дупката е била  7-8 милиона, а след Орешарски – 6 милирда и 700 милиарда.

„За 1 година се справихме и излязохме на излишък. Сега задачаата е 15 милирда дупка – имате ли търпение, това трябват 2 години да се поправи”, категорчен беше Борисов и добави, че в най-голямата криза през 2009 г. не е дал банките в страната да мръднат. „После дойде миграционната криза. Направих така, че миграцията да е нула. Ковид кризата - заведение по заведение, болница по болница, най-добре ние преминахме през ковид кризата. Първи затваряхме, първи пускахме. Сега не знам сами като партия може ли да се справим. Затова пускат тия слухове.. Няма да се подвеждате. След 2 април трябва на всяка цена да се направи правителство. По това ще разберем кой е държавник и кой си обича държавата”, обясни той.

На предишни кампании Борисов бил уверен, защото знаел какво е оставил. Имахме пари и подокрепа. Сега нито пари, нито подкрепа отвън. Светът се преразпредели. Ако сме първи, и то с много, ще изведем държавата както при всички случаи, за които дадох пример. Ако не е така, ще видим кави решения ще взимаме”, добави лидерът на ГЕРБ.

Бившият премиер припомни, че докато България е председателствала ЕС, е получила с 2 млрд. повече и е била единствената страна, която не е била ощетена от излизането на Великобритания от съюза. На излизане обаче чул, че Словения получава още средства и се върнал - поискал 200 млн. за пътя Ботевград-Мездра-Враца-Монтана-Видин.

„А днес Асен Василев обяснява как 25 млрд. евро щял да инвестира, ако е вярно това, което чух по телефона. А в изтока и запада кой ще инвестира. Тоя регион къде попада?”, попита Борисов.

„В момента няма нито пари, нито подкрепа отвън. Румъния, Турция и Гърция станаха най-важни. Ако сме първи, ще изведем държавата както дадох пример. Ако не, ще видим какви решения ще взимаме.

Имаме хубава листа за Кюстендил – каквото искате да си изберете. Бог да е с нас”, заключи Борисов. 

Преди него водачът на листата на ГЕРБ за региона Христо Терзийски заяви:

„Нищо не се случва от самосебе си, след ГЕРБ дойде време на криза. Видяхме, че управлението на държавата от стартъп хората го изпитаха на гърба си като влизат в магазина и като плащат сметките си. Новините започват с трафик на мигранти или грабежи. Нямаше такива проблеми по време на ГЕРБ. По тези канали необезпокоявано минават мигранти, могат да минават оръжия и терористи. Рашков и акциите му оставиха срамно петно в МВР, демотивираха хората в системата. Години ще са нужни да се върнем в годините на ефективността в системата. Безопасността беше моя цел, Борисов искаше всяка среда доклад. Те чоплят по пътищата на ГЕРБ, а те не са построили нищо. По важно беше да арестуват Борисов, вместо да се грижат за безопастта на хората”, подчерта Терзийски.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети