Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред Euronews Bulgaria: Петков излъга, че решението за даване на оръжия за Украйна е било негово

Политика

Борисов пред Euronews Bulgaria: Петков излъга, че решението за даване на оръжия за Украйна е било негово

Борисов пред Euronews Bulgaria: Петков излъга, че решението за даване на оръжия за Украйна е било негово - Tribune.bg
Снимка:

„Лъжа е, че решението за предоставяне на оръжия на Украйна е било на Кирил Петков“, заяви пред Euronews Bulgaria лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Те не само, че не приеха такъв закон, не само, че не дадоха, ами оставиха външния министър на Украйна Колеба да стои в коридора на парламента, не го пуснаха в залата. Докато той беше премиер. В момента, имайте предвид, че тогавашният вицепремиер от БСП Корнелия Нинова продължава да твърди, че правителството на Кирил Петков не е изнесло един патрон за Украйна“, заяви Борисов.

Той показа и документ от решението на Народното събрание 

„За да докажа как те е излъгал и тебе в очите – на 9.12.2022 г. решение за предоставяне на оръжия на Украйна мина. Много е важно вашите зрители да разберат лъжеца – 148 гласа „за“, само 41 гласа от партията на Кирил Петков са гласували „за“, а самият Кирил Петков не е гласувал предложението“, подчерта лидерът на ГЕРБ. Той добави, че това не е прецедент, защото ПП не са гласували нито за F-16, нито за двата реактора AP1000, американски на „Уестингахаус“.

„Те за всичко проамериканско и проевропейски гласуваха против“.  „Кирил и Асен гласуваха против за вторите 8 самолета. Моята партия гласува 100% диверсификация не само от „Газпром“, но и от руското ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Той припомни, че е неговото правителство е спряло „Южен поток“ и Путин и Лавров са отишли в Анкара и Атина.

„Щом се връщаме в миналото, помните ли основният поток, който трябваше да дойде от Азербайджан насам беше „Набуко“, а през България минаваше „Набуко Уест“. Европейският съюз зачеркна „Набуко Уест“ и прекара газа през Турция и Гърция, обикаляйки България. И аз не се съгласих с това“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той заяви твърдата подкрепа за Украйна и добави, че партията губи 10% заради проукраинската си политика. „Третата световна война надали някой си я представя, защото никой няма да я види. Дали е блъф не знам. В последните две години президентът Путин се държи като различен човек, от този, който познавахме в миналото“.

Относно бъдеща коалиция с ПП/ ДБ след изборите лидерът на ГЕРБ обясни, че ако такава се сформира много бързо България ще излезе от кризата и ще се направят много добри неща заради самоконтрола, който ще имат партиите вътре.  Той потвърди, че няма по-подготвен от него за премиер

„Респектът, който нашите врагове имат към мен е показателен. Говорим във външнополитически план – врагове. В случая това обаче е без значение – бил съм три пъти. Надявам се след 2-ри, политическите лидери все пак, дори и послъгвайки да декларират евроатлантическа принадлежност и да можем да сформираме правителство. Със здрав разум мисля, че ще успеем. Личността няма значение“, поясни той като подчерта, че трябват компромиси и жертви. „Много сме малки, за да проявяваме повече инат и неразбиране“, добави той.

По темата със съдебната реформа лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че партията има много добре разработена система, в която ключовото е контролът на институциите върху главния прокурор. „Тя ще бъде приета в следващия парламент. За някои от промените ще е необходима промяна в конституцията“, добави Борисов.

Той коментира, че за изминалите 2 години в страната сме свидетели на огромна корупция „Над 5 милиарда повече са отишли при Путин, чрез дерогацията за руския петрол, която ползва България. Същото стана с газа и с военната продукция, която се изнася чрез посредници за Украйна - много хора забогатяха“, посочи Борисов. На „Джемкорп“ без никакъв търг беше предоставен целият контрол върху енергетиката в България, припомни той.

Според данните на НСИ за 5 месеца България стана много по-зависима от Русия.

„В света има много петрол. Важно е да не е руски. Мисля, че е иракски сега. Освен това ние в Александруполис имаме 20% държавна собственост в терминала за втечнен газ. В момента много усилено работим за петролопровод от Александруполис до рафинерията, където още по-лесно да стане зареждане с различен от руския петрол“.

В икономически план лидерът на ГЕРБ бе категорчен, че е майсторство да се управлява в такава ситуация: „Сама партия не може да направи тези лишения, които трябва да се направят. В момента влизаме в процедура по свръхдефицит – 7%. Лекарството е мощна коалиция“.  По думите му най-грешното в управлението на една държава е да вземаш дългове и да ги даваш за социални плащания. А без редовно правителство, всички партии ще се изкушат да го направят.

 

КадърКадър

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети