Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред Хайко Маас: Изпълнили сме всички критерии за чакалнята на Еврозоната

Политика

Борисов пред Хайко Маас: Изпълнили сме всички критерии за чакалнята на Еврозоната

Борисов пред Хайко Маас: Изпълнили сме всички критерии за чакалнята на Еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

„Изпълнили сме всички критерии за чакалнята на Еврозоната.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. Маас е първият топ дипломат, който идва в страната ни след отхлабването на ограничителните мерки срещу коронавируса. На срещата присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Има една хубава символика – България е влязла в Европейския съюз по време на Германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме немското председателство да разреши важни актуални теми, каза Борисов. В този контекст премиерът Борисов отбеляза, че страната ни изключително много разчита през юли, когато Германия оглавява Съвета на ЕС, България да бъде приета в Банковия съюз и в чакалнята (ERM II) на еврозоната.

„В България се справихме добре с коронавируса. Взехме най-либералните мерки. За щастие – имаме малко заразени и малко починали от вируса“, обясни Борисов.

Българският премиер подчерта, че е от изключителна важност да се работи за бързото възстановяване на европейските икономики от кризата.

„Радвам се, че имам възможността да съм тук отново при вас“, заяви Хайко Маас. 

Двамата бяха единодушни, че сега, повече от всякога, на Европа е нужно единство и солидарност за справяне със социалните и икономическите последици от коронавируса. Българският премиер приветства мотото на Германското председателство, стартиращо от 1 юли – „Заедно за възстановяване на Европа“.

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този решаващ момент за Европа страната ни подкрепя намерението на Германското председателство да приключи спешно преговорите по Многогодишната финансова рамка. „Бързо политическо споразумение и финализиране на съответното законодателство са от важно значение за прилагането на всички мерки и стартиране на новите програми без забавяне“, заяви Борисов. Българският премиер посочи, че солидарността, кохезията и конвергенцията трябва да останат в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз. „Зеленият преход и дигиталната трансформация са също ключови цели в процеса на връщане към нормалното функциониране на нашите икономики и към устойчив растеж“, добави Бойко Борисов.

Насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Германия също беше обсъдено в хода на разговора. Българският премиер изтъкна, че страната ни бе една от първите държави в Европа, която въведе мерки за ограничаване разпространението на вируса, както и последващи финансови и икономически инструменти в подкрепа на сектора.

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 18 юни 2020 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети