Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред майките: Спазихме обещанията си към българите с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК

Политика

Борисов пред майките: Спазихме обещанията си към българите с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК

Борисов пред майките: Спазихме обещанията си към българите с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК - Tribune.bg

Майките благодариха на премиера за акцията срещу фалшиви ТЕЛК

„Ние спазихме обещанията си за осигуряването на допълнителен ресурс за по-добър живот на българите с увреждания. Продължаваме диалога по темата, а сега се фокусираме върху реформата в ТЕЛК“, посочи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представители на майките на деца с увреждания от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“.

Борисов подчерта, че компетентните органи ще прилагат цялата строгост на закона при нарушаването му, защото това означава още повече финансови средства за реално нуждаещите се.

Водещ акцент в разговорите беше реформата в ТЕЛК с цел средствата за системата да отиват наистина за нуждаещите се българи, а чрез строг контрол да бъдат прекратени злоупотребите и течовете от пенсионно-осигурителната система.

Коментиран е бил и Плана за действие по приемането на законодателство за хората с увреждания. Чрез заложените в него мерки държавата гарантира по-добра подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности на българи в неравностойно положение.

В срещата участваха още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Само преди дни стана ясно, че разследващите са направили мощен удар срещу източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК. Повече от 200 души са разпитани, като по-голяма част от тях дори не знаели от какво са болни. Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени нарушения. Стотици милиони изтичат в пясъка, съобщи тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Днес майките от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ връчиха на премиера Борисов писмо, в което му благодарят за спазения ангажимент да инициира проверки за документни престъпления, отнасящи се за инвалидни пенсии.

„Оставаме в готовност за съвместна работа по разрешаване на проблемите, касаещи правата на хората с увреждания и в частност неефективната и морално остаряла методика за ТЕЛК“, отбелязват още в писмото си майките.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети