Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред висш американски представител: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

Политика

Борисов пред висш американски представител: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

Снимка:

Премиерът се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата разговаряха в Блед преди началото на стратегическия форум.

Борисов и Бойс обсъдиха инициативата „Три морета“, в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Премиерът Бойко Борисов отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

Българският министър-председател посочи ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

„Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19“, акцентира още Борисов по време на срещата си с Матю Бойс.

Министър-председателят изтъкна, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ.

Премиерът Борисов даде висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов добави, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции. Значителен потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката.

В рамките на срещата бяха обсъдени още теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.  


Коментари (2)

Другите важни теми са били за спирането на руски поток и АЕЦ Белене.
31.08.2020 13:28 / Отговор
кесо Борисов, докато не разбереш /ако вече не е твърде късно де/, че на два стола не може да стоиш не само в живота, но и в политиката, и особено в геополитиката ще си бъдеш "в зоната на здрача".
31.08.2020 13:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още