Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Предвиждаме 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри

Политика

Борисов: Предвиждаме 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри

Борисов: Предвиждаме 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри - Tribune.bg
Снимка:

Минималната заплата на професионалистите по здравни грижи става 950 лева

Предвиждаме 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет (МС).

„С направеното предложение ще постигнем заплатите, които са предвидени като начални по колективния трудов договор да бъдат от 950 лева не само за медицинските сестри, а за професионалистите по здравни грижи, тъй като там влизат и акушерки, и други специалности“, подчерта здравният министър Кирил Ананиев.

„Това, което поехме като ангажимент – на фиша, това да е минималната сума и особено що се отнася до тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно пациенти. Там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Целта ни е да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други служители по здравни грижи“, категоричен беше Бойко Борисов. „Срещни се с тях, обясни им новата методика и контрола върху нея“, обърна се премиерът към министър Ананиев.

„Министерски съвет прие постановление, с което одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година в размер до 50 милиона лева с цел гарантиране на по-добри условия и предпоствавки за осигуряване на равнопоставен достъп на населението до здравни грижи в съответствие с техните потребности и прилагането на добрата медицинска практика“. Това заяви след днешното заседание на Министерски съвет министър Ананиев.

„Министреството на здравеопазването направи задълбочен анализ на формирането и разпределението на разходите в болниците, който показва, че има сериозни деформации на това разпределение по икономически елементи, в това число и на разходите за персонал. С тези средства, които правителството прие като допълнителни в бюджета на Министерството на здравеопазването, ни се даде възможност да повишим ефективността на разходването и ще се създаде възможност за увеличаване работните заплати на медицинския персонал, който работи в лечебните заведения“, посочи той.

По думите на министъра основна причина за нуждата от тях са демографските проблеми, които съществуват в нашата страна, неправилното и нееднаквото разпределение на населението на България в различните региони на страната.

„С предоставянето на допълнителните средства ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал, в това число и на професионалистите по здравни грижи“, категоричен е Кирил Ананиев.

Той отбеляза, че министерството си е поставило за цел да подобри условията в болниците и организацията по професионалната квалификация и преквалификация на медицинските специалисти, така че тя да отговаря на европейските практики. По думите му до 15 май ще бъде готова методиката за разпределение на средствата.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети