Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов през 2013 г.: Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора

Политика

Борисов през 2013 г.: Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора

Борисов през 2013 г.: Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора - Tribune.bg
Снимка:

„Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото“. Това са думи на холандския философ Барух Спиноза. Окървавените протести тази вечер в центъра на София върнаха спомена за февруари 2013 година. Преди 10 години протестите срещу високите цени на тока в центъра на столицата ескалираха по време на честванията на Васил Левски на 19 февруари.

Тежките сблъсъците между полиция и демонстранти на Орлов мост доведоха до ранени, пострадали в размириците.

Още на следващия ден - 20 февруари, Бойко Борисов заяви, че подава оставка на кабинета, защото – „всяка капка кръв е петно за нас!“.

Тогава в речта си Борисов категирично заяви: „Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора“ и „Те се оправдават с протеста – виждате ли хората какво казват. Не с вашата политика, а какво казват хората на улицата. Добре, щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи“, заяви тогавашният премиер.

Ето какво още каза в речта си Борисов: „ГЕРБ дойде на власт по волята на народа. Дойде на власт по демократичен път. Извървя и кризи... всички признати от конституцията форми за демократично управление. Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днеска нататъка практически правителството няма какво да направи, за да им помогне“..

„Държавата има нужда от нов кредит на доверие. Хората да определят как ще се управлява оттука-нататъка. Ние близо 4 години направихме максимума – договорихме бюджет за следващия програмен период, 2 милиарда и половина евра повече, решихме доста въпроси. Стоят се магистрали, строят се ЖП линии, строят се пречиствателни станции, всички фондове са отворени, нито едно евро няма спряно. Затова днес вместо да правим структурни промени ще отидем да си проведем МС, защото има входящи точки и на обед ще депозирам оставка на правителството. Съветвам ви да направите същото и вие“, заяви преди 10 години Борисов. 

„Оттук насетне българите да си избират“, казва още тогавашния министър-председател и добавя „ние имаме достойнство, имаме си чест. Затова властта ни е дал народът – днеска му я връщам. Това, което демокрацията е признала в цял свят, е избори“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети