Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Придобиването на нови бойни самолети показва желание за необратима модернизация на въоръжените ни сили

Политика

Борисов: Придобиването на нови бойни самолети показва желание за необратима модернизация на въоръжените ни сили

Снимка:

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.  


Коментари (7)

Ето защо е големият напън на московците в лицето на нашите "протестъри", които вече счупиха тъпомера с изцепките и простотиите си. Бойко Борисов е големият трън в задника на руските подлоги..
29.09.2020 12:47 / Отговор
Дон Боцеони е нагъзен и към САЩ и към Русия- ф16 и Южен поток.
29.09.2020 12:48
Анастас #
Мдааа ... затова днес пРезидента ръси курешки ...
със злобен фатмашки поглед !?
На официално посещение са американците от Локхийд ..... няма Грипени .... Мъка.

(психоаналитично)
29.09.2020 13:49
Иска ви се да е така. Истината е, че вие сте много по-нагъзени от него И то само към Русия. Особено тези, които се представяте за "десни". Вие сте най-леви. Затова "Дон Боцеоне" страшно ви пречи..
29.09.2020 12:56 / Отговор
кесо Само Борисов "забрави" да поясни на гостите от Локхийд Марнит" дали прясното назначаване за шеф на авиобаза "Граф Игнатиево" на агент на Румбата и съответно Кремъл, обявил се твърдо против американските самолети и това ли е "доказателство" за "твърдата" политика на постигане съвместимост с НАТО. Тия живковски "маньоври" хич не убеждават в думите на Борисов.
29.09.2020 13:04 / Отговор
Мда.. Ето точният цитат от "Фактор" за прословутия шеф на авиобазата: "Противник на F-16 и човек на Румен Радев става шеф на авиобаза "Граф Игнатиево". Тук става кристално ясно чий ЧОВЕК Е ТОЗИ шеф...
29.09.2020 14:53 / Отговор
Очевидно е, че натискът на ЛЮБИМИЯ на протестърите льотчик с юмрука и неимоверен, направо неистов..
29.09.2020 14:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още