Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов провери реставрацията на Голямата базилика в Пловдив (ВИДЕО)

Политика

Борисов провери реставрацията на Голямата базилика в Пловдив (ВИДЕО)

Борисов провери реставрацията на Голямата базилика в Пловдив (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът ще открие 75-я Международен технически панаир

Премиерът Бойко Борисов провери реставрацията на Голямата базилика в Пловдив. „Това е голямо богатство“, посочи премиерът. Реставрацията на базиликата е почти завършена и се очаква до месец тя да бъде официално открита. Борисов разгледа базиликата с очила за виртуална реалност, която показва как е изглеждала базиликата в оригинален вид.

Борисов бе придружаван от президента на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, от областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров, както и вицепремиера Томислав Дончев. 

„Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите, ученията и отбранителната мощ, с тях правим и неща за археологията, културата и историята“, заяви Борисов при посещението на Епископската базилика на Филипопол. Премиерът изрази благодарност към Фондация „Америка за България“, която съвместно с правителството и общината работи по мащабния и оригинален проект за реставрация и социализация на базиликата. „Пловдив е от „живите градове“, легнал върху такава история и хората ще имат все повече възможности да я виждат, ще идват повече туристи“, отбеляза министър-председателят.

Борисов акцентира върху сериозната подкрепа, която правителството оказва за разкриването и съхраняването на уникални археологически обекти в България. Според министър-председателя, по модела на Гърция и Италия страната ни може да има редица ползи от промотирането на археологическото си богатство.

В Пловдив Борисов посети и новата галерия на улица „Гладстон“. Строежът на галерията приключи в края на август, а в началото на септември в нея беше открита първата изложба. Строителството на изложбената зала продължи близо година, като стойността на проекта е 4,2 млн. лв. От тях 3,5 млн. лв. са отпуснати от държавата във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Премиерът инспектира и обновения площад в Пловдив.

Министър-председателят е в града под тепетата за откриването на 75-я Международен технически панаир. В него ще участват близо 600 фирми от 34 държави.

На панаира, който ще продължи до неделя, ще бъдат показани нови изделия и технологии. Ще има и Седмица на дигиталните технологии с 13 безплатни конференции, над 200 лектори, експозиции и шоу, кариерна зона и работилница за деца.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бойко Борисов

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети