Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Радев ни шамари ежедневно, а накрая ние сме водили война

Политика

Борисов: Радев ни шамари ежедневно, а накрая ние сме водили война

Борисов: Радев ни шамари ежедневно, а накрая ние сме водили война - Tribune.bg
Снимка:

При нас има бюджетен излишък, защото работим добре

„Дайте ми пример, в който аз съм влизал в конфронтация срещу Радев. Дайте ми един пример. В участието си в предаването да съм говорил против него? Участвах в „Панорама“ и говорих половината предаване срещу президента ли? Или участвах в лекция пред студенти и говорих срещу него ли?“

Това заяви в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов на въпрос на водещия на „Панорама“ за конфронтация с президента.

Той посочи и че винаги, когато от президентството са поискали присъствие на хора от правителството, такова е имало. Външният министър Екатерина Захариева утре ще замине с президента за Йордания, а министърът на отбраната Каракачанов е бил с Радев на срещата на НАТО.

„Два месеца правих предложения и му благодаря, че за главния секретар пусна съгласувателна процедура“, посочи премиерът.

„Нито веднъж не съм се конфронтирал с него по някаква тема, нищо, че си харесва БСП. Това си е негово право. Не стига, че той ни шамари ежедневно, а накрая излиза, че ние водим война. Всяка критика, аз я приемам, но да не кажеш една дума за БСП и хилядолетната им история, а да хвърляш всичко срещу ГЕРБ – не го приемам“ , категоричен е премиерът.

Той припомни и че сега правителството се опитва да излезе от наследени ситуации.

„Платени са 3 млрд. за реактори и трябва да им намерим приложение във време на силна конфронтация между Китай и САЩ и на сложно време в ЕС. Тези 6,7 млрд., които дадохме за американските централи, за фалита на КТБ, ако бяха разпределени като доходи, нямаше ли да е по-добре за хората“, попита реторично Борисов.

Водещият коментира и че премиерът е избран с протестен вот. Борисов обаче припомни, че 4-5 години е бил главен секретар, а след това кмет, преди да стане премиер и хората добре са знаели какво може.

„Протестите са в цяла Европа и са демократичен начин за изразяване. Ние на базата на диалога с протестиращите, изпълнихме всички искания, които бяха справедливи. Ако нещо не сме видели, нещо не ни е било приоритет, но хората искат да се случи днес, то няма нищо лошо да се преразгледа“, посочи премиерът.

„Самата дума "владея" не отговаря на моите разбирания за политика. Аз съм политик, който си е давал два пъти оставката и сме отивали на избори, на които са ни избирали отново“, заяви Борисов на въпрос дали владее улицата.

Премиерът посочи, че на срещите с работодателите и синдикатите участват и представители на малкия и средния бизнес.

„Ние като дясна партия се стараем да подпомагаме бизнеса“ , заяви Борисов.

„За строителния бранш – санирането е само на малки компании, същото е и за ремонтите на общините. Това е силен бранш. Той не зависи от нас. Има обществени поръчки, които се правят“, отговори премиерът на въпрос.

„От нас зависи да има икономически растеж и финансов ресурс, с който съответно да се строи. „Люлин“, „Марица“, „Струма“, това е активно строителство на пътища и се харесва на всички. Продължаваме и с „Хемус“ и отделихме средства и за Северна България. На думи е лесно, но няма ли пътища, няма траен просперитет“, категоричен бе Борисов. 

„Защо има бюджетен излишък, а в същото време когато поехме управлението от Орешарски бяхме на дефицит.  При нас винаги сме на излишък. Контрабандата при нас падна на 5%. Затова има повече приходи, защото приходните агенции, прокуратурата работят по-добре икономиката се изсветли, това го отчитат работодателите. Фискалният резерв е на излишък. Това означава, че работим по-добре“, посочи Борисов на въпрос дали еднолично разпределя излишъка.

Той попита и кои средства не са разпределени правилно – тези за болници, училища, детски градини, малки населени места.

„Аз съм винаги за една силно обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения и далеч не са само Меркел и Орбан. Такива са Гърция, Италия, Кипър, Вишеградската четворка. Тежката тема е миграцията – релокацията, преразпределението и страните, които сме на първа линия настояваме да се спазват правилата. България е давана за пример. Помолих да се направи справка колко трафиканти всяка една държава в ЕС е задържала и ги е осъдила. Запознах ги и с проблема, че в момента деца са трафиканти“, посочи премиерът за заседанието в Брюксел, откъдето даде и интервюто.

„Ние сме водеща страна, доказала, че можем да се справим с миграцията и че споразумението с Турция работи“, категоричен е той.

Той обясни и защо се обсъжда влизането ни в Шенген по въздух и море. Част от европейските държави се притесняват, че при друго управление у нас, няма да се справяме добре с миграцията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати