Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Разпоредил съм карантината да е 10 дни

Политика

Борисов: Разпоредил съм карантината да е 10 дни

Снимка:

Децата трябва да ходят на училище, каза премиерът

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет. Разпореждането е за новата мярка е било дадено тази сутрин.

„Разпоредил съм, че децата трябва да ходят на училище. На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове“, каза Борисов.

Той поясни, че мерките трябва да се спазват стриктно – да се носят маски на закрити обществени места, да се спазва дистанция и да се следи за дезинфекцията.

„В България трябва разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания да ги спазваме. Тогава няма да се налага да се предприемат други мерки“, категоричен беше Борисов.

Премиерът поясни, че е приет общ план на ЕК за действие срещу разпространението на коронавируса.

„Най-после имаме общ план за действие от Европейската комисия, този път са се потрудили доста. Според мен сме закъснели. Това трябваше да го направим още юли. Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията“, смята премиерът.

В едни държави вече се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, кафенета. Трети пък предприемат съвсем различни мерки, обясни Борисов.

По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г. „Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.“, каза още Борисов.

Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.  


Коментари (3)

Аз се разпоредих да си стягаш багажа за затвора.
16.10.2020 12:38 / Отговор
АЗ СЕ РАЗПОРЕДИХ:БОНУСИ ЗА ВЪСТАННИЦИТЕ ДОВЕЧЕРА! - ПОИМЕННИ ЖЪЛТИ КНИЖКИ ЗА ВСЕКИ!
16.10.2020 14:57
kирил И вирусът те слуша -заминава си за 10 дни! Браво бе, докторе!
16.10.2020 16:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още