Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство

Политика

Борисов: Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство

Борисов: Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство - Tribune.bg
Снимка:

„Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството в Министерски съвет.

Министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева информира, че вчера Държавен фонд „Земеделие“ е превел близо 700 милиона лева на близо 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната. „Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисията за прехвърляне на средства.“, каза министър Танева.

В периода 21-23 декември предстои ДФ „Земеделие“ да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020.

Над 30 000 земеделци са получили допълнителна подкрепа във връзка с пандемията. „С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради ковид и сушата“, съобщи министър Танева. Тя заяви, че през януари се предвижда отварянето на 2 нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.

Министър Танева заяви отбеляза също, че се очаква утре ДФ „Земеделие“ да увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лева. „Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо  23 милиона лева, с които сме помогнали на 6000 стопани“, каза още Танева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КАПИТАН СМЪРТ ТОВА ЩЕ ВЪЗКРЕСИ ЛИ РЕЙХАН, КОЯТО УБИХТЕ С ПЪРВАНОВ ?
17.12.2020 16:42 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети