Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: С ваксините българите и другите европейци ще можем да преодолеем пандемията

Политика

Борисов: С ваксините българите и другите европейци ще можем да преодолеем пандемията

Борисов: С ваксините българите и другите европейци ще можем да преодолеем пандемията - Tribune.bg
Снимка:

„Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19.

Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя ѝ Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз.

„Сигурен съм, че с помощта на ваксините българите и другите европейски граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани.

„Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран.

Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (17)

Йордан67 Тези тримата на снимката, без да се брои жената, общо тежат над 350 килограма.
26.12.2020 13:06 / Отговор
. . . Да не си им крепил топките та знаеш?
26.12.2020 14:17
Йордан67 JТо се вижда, всички в България го виждат. Също всички които прочетат коментарите ще разберат, че такива като теб още са готови да им ближат дебелите гъзове.
26.12.2020 14:23
. . . За близане на "гъзове" не бих се сетил, явно си навътре с материала! И това е политика, сайтът за запознанства е другаде!
26.12.2020 14:35
КОПЕЛЕТО ОТ БАНКЯ ЕЙ КО ПЕЛЕ, КОЛКО ТИ Е КОМИСИОНА ОТ ТЕЗИ 180 МИЛИОНА ДЕТО КРАДЕШ ОТ НЕЖЕЛАЕЩИТЕ, ДОБРОВОЛНО ДА СЕ ИНЖЕКТИРАТ И КАСТРИРАТ С "ВАКСИНАТА" ? :)
26.12.2020 16:03 / Отговор
. . . Комунетата май все сънуват, че някой краде повече от тях!
26.12.2020 16:26
КАПИТАН СМЪРТ ЗА ПОДЛОГИТЕ НА ШАЙКАТА, ПЪРВАТА ДОЗА "ВАКСИНИ" РАЗБИРА СЕ Е БЕЗ "ДОБАВКАТА" - ГОГО / ТОНИКА :)
ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ЗА ДА ИЗПЪЛНЯВА ЗАПОВЕДИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ШАЙКА :)
26.12.2020 16:05 / Отговор
Габи Малоумните тролове писали по-горе - винаги съм се чудила как с толкова малко мозък нацелвате колко са палмите или пешеходните пътеки. Отделно бих казала, че ако аз не вярвам във ваксините и не искам да се ваксинирам просто щях да не се ваксинирам. Кротко и мълчаливо. Нямаше да тръгна да пищя по целия интернет с по 1000 коментара на ден всякакви измишльотини срещу ваксините. Вярвате ли, че точно най-тъпата, агресивна и неграмотна част от населението, която вероятно няма да се ваксинира и никой не я задължава, е най-загрижената за съдбата на човечеството? Те просто се чувстват длъжни да ни предупреждават и спасяват? Или пък съвсем други са им мотивите. Браво на държавните мъже, колкото и да тежат! Спасените животи тежат най-много.
26.12.2020 19:06 / Отговор
Тартаковер О-о-о Габи ! ( по аналогия с рекламата О о о, Пепи) защо си се развихрила да убеждаваш тъпата, агресивна и неграмотна част от населението? Защо не убедиш медиците, от които над 70 % не изявяват желание да се ваксинират? Това по официални данни, реално вероятно са повече!? Защо не убедиш неграмотното население, че преди да се ваксинират трябва да подпишат информирано съгласие за доброволност на ваксинирането? Вероятно си прекрасна жена, ангажирана със спасяването на човечеството и основно на българите. Не отричам виртуалните ти качества, но хайде отговори убедително и с факти на въпросите на един от тъпата, агресивна и неграмотна част от населението, за да ти пожелае хубава вечер. Както и успешна следваща година!
26.12.2020 19:45
Таракане, Не знам за какъв се имаш , но аз никога не бих нарекъл част от населението ..."тъпа" и неграмотна! Не е вярно ,че не искат да се ваксинират 70% от медиците! Истината е ,че те по-скоро искат повече информация, както и какво ваксина да изберат! Със времето, когато започнат ваксините , точно над 70% от медиците ще се ваксинират! Колкото до "неграмотната" част от населението, когато се разболее и си отиде някой близък или познат, много лесно ще се съгласят! Засега само се набират за "безсмъртни"!
26.12.2020 19:57
Габи Тартаковер какво ми задаваш отговори като си знаеш какъв си и защо се води тази пропаганда? Все пак благодаря, че попита. За да се удължи здравната криза, недоверието, отчаянието, за да се попречи на всеки успех на правителството и да не може да се каже, че са се справили с този проблем, за да се подготвят предизборните опорки... За това "антивирусните" и "антиваксърските" тролове погубват български животи от началото на пандемията. Няма нищо общо със здравето, само с алчността. Ти като уж си го изкарал какво си се загрижил кой ще се ваксинира? Аз не възнамерявам да убеждавам никого. Важно ми е да се ваксинирам аз и близките ми в рискови групи. Обяснявам тези, които агитират срещу ваксините защо го правят. Всеки си плаща за глупостта иначе няма да поумнее никога и да осъзнае какво количество злонамерени лъжци пъпли в мрежата и иска да му навреди.
26.12.2020 22:55
Тартаковер Приличам ли ви на алчен евреин? Да си играя със живота на българите?
Просто съм от червените евреи, които трябва да всяваме съмнение във всяка държава по света.
Утре,ако случайно България се управлява от Румен Радев и него ще го подхвана..
Хайде за днес толкова... Утре.. пак.
26.12.2020 23:10
. . ? Доста "случайно" се напъваш да ни докараш Фигуранта на власт! А че се опитваш да си играеш с живота на българите е ясно, както и че си обикновен задръстен демагог-комуноид!
27.12.2020 09:02 / Отговор
Тартаковер Не изглежда да блестиш със зашеметяващ интелект, щом се хващаш така лесно на въдица и отговаряш на онзи празноглавец написал коментар с моя никнейм. Ако има нещо, по което най-лесно се разбира крадеца на псевдоними, то е стила на коментара. Без излишна скромност мога да напиша, че моите коментари са изписани с добър индивидуален стил, с нелошо познаване на езиковата култура, интересни са, но най-важното им качество е, ЧЕ ОСНОВНО СА ИЗГРАДЕНИ НА ФАКТИ ! Затова онези, които не могат да достигнат нивото на добрия коментар, се хвърлят с омраза и плюене към този който ги надвишава. Типична българска завист и злоба.
А Габи, така и не успя да отговори на простичките ми въпроси, а се хвърли в обяснения с политическа пропаганда. Обаче моите въпроси не се отнасят само до България, а са валидни за всички държави подлежащи на ваксиниране. Иначе е права, аз като преминал нямам намерение да се ваксинирам, но може да ме принудят с други способи.
27.12.2020 11:48
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати