Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов събра министрите: Облекчават се мерки, ваксини има за всички

Политика

Борисов събра министрите: Облекчават се мерки, ваксини има за всички

Борисов събра министрите: Облекчават се мерки, ваксини има за всички - Tribune.bg
Снимка:

Бойко Борисов събра министрите в оставка и обсъдиха епидемичната обстановка в страната.

„Успяхме да осигурим над 5 млн. ваксини и благодаря на ЕК и големите държави-членки, които се лишиха от част от своите дози, за да имаме ние дози. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини“, каза Бойко Борисов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов направи отчет на направеното във връзка с пандемията.

„Благодарение на вашата упоритост, България ще получи най-голям брой ваксини от извънредните за ЕС. До момента сме осигурили милиард и 150 милиона, което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи в системата на здравеопазването. Нямаше структура, която беше изложена на риск“, каза Ангелов. Преди два дни имахме рекорд на ваксинирани лица - над 21 500.

В понеделник очакваме най-голямата доставка на ваксини на „Пфайзер“ – 138 000 дози.

Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни премиерът.

„Благодарение на темпа на ваксиниране постигаме много добри резултати. Това е едно надбягване с вируса“, коментира Ангелов.

Спортният министър в оставка Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва.

„Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито“, коментира Кралев.

„Моля българските фенове, за да можем да увеличим броя на публиката и да се допусне публика и на събитията на закрито, слагайте си маски, това е за вас и вашето здраве“, призова той.

За носене на маски и даване на пример, призова и Борисов.

Министър на образованието в оставка Красимир Вълчев заяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове.

„Съхранихме и присъственото обучение в начален етап.

Предлагаме от 10-и май в училище да се върнат 6 и 11-и клас.

От 17-и предлагаме и връщането на други класове. Вижда се по данните, че по-малко персонал е заразен, тъй като системата на образованието бе с приоритет при ваксинация, което в малко държави бе направено. Ние постъпихме така и затова можем да гарантираме сега присъствено обучение“, коментира Вълчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати