Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителство може да има само с премиер от ГЕРБ, Борисов няма да се кандидатира

Политика

Правителство може да има само с премиер от ГЕРБ, Борисов няма да се кандидатира

Правителство може да има само с премиер от ГЕРБ, Борисов няма да се кандидатира - Tribune.bg
Снимка:

Борисов се обърна към „сърдитите и дезертиралите“ лидери: Не е време за егоцентрици и противоборство

„Не е време за егоцентрици и противоборство между институции“. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отчете изборната победа.

Той припомни на Румен Радев за проектите, които създаде около Кирил Петков и Стефан Янев.

„Напомням му за министрите, които излъчваше и им даде път в политиката. Всички казват – той Бойко да се оправя. Обръщам се към всички лидери – сърдитите, дезертиралите, не е времето. Сега е време на война и преди по-голяма война“, предупреди той.

„Сега е времето за мъдри мъже и жени“, каза той.

Той излъчва преговорен екип – Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова, които от понеделник ще започнат консултации. Срещи на лидерите, според него, трябва да има едва след като има сближени позиции.

Аз няма да се кандидатирам за премиер, но правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, подчерта той.

„Ако аз днес кажа – аз ще водя всичко, това ще е край. Те смятаха, че им се полага всичко. Затова ходят по селата, още не осъзнават, че заради спор за един министър днес няма тяхно правителство“, заяви той.

Борисов смята, че ще има правителство, ако има отговорни държавници, които не стоят от страни и се подхилват. И напомни, че е предупредил, че няма да има коалиция ГЕРБ-ДПС.

„След парламента нямам нито един разговор или среща с Делян Пеевски, а в центъра на София се прокламираше обратното. Не е правилно. Трябва да се направи експертен кабинет, доминиран от ГЕРБ. Това дават резултатите от изборите. В първия мандат е единственият възможен за правителство. Диалогът с първия, третия, петия, няма да се повтаря повече. Иначе – наесен на избори. Хората имат нужда, евроатлантическите ни партньори имат нужда от стабилно правителство“, каза той и подчерта, че ГЕРБ трябва да има премиер, министър на отбраната и външен министър.

„Разликата е над 11% и си задаваме въпроса ще има ли правителство. Много са ми интересни колегите от малките партии: веднага казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има правителство, ще говорят от името на народа, но победителят не трябва да говори от името на народа, и ще поведат революцията“, обобщи той и разкритикува социолозите, че с предварително обявената категорична победа са отказали много техни симпатизанти да гласуват.

Партията отчете победа в 174 общини.

„Аз няма как за трети път да обясня на ГЕРБ, че ще спечелят категорично, но ще дадем премиера на друга партия“, подчерта Борисов.

От думите му стана ясно, че Мария Габриел също няма да е участник в кабинета, защото пред нея ще има други задачи. Лидерът на ГЕРБ разкри, че днес се е чул с италианския премиер Джорджа Мелони.

„Нека и те да видят какво ми беше да се обяснявам защо сме победители, а имаме един министър. Нямаше друг вариант да има правителство“, каза той.

„След 11 избора, това състезание омръзна и втръсна. Идват нови играчи, излизат на сцената, и после изчезват. Втръснаха“, подчерта Борисов.

Той коментира решението на лидера на „Да, България“ да се оттегли след изборната загуба.

„За Христо Иванов съжалявам. Но той си е такъв – като види малко на зор и предпочита да му е по-спокойно“, каза той.

Борисов напомни, че след изборите, вече и математически управление с ПП-ДБ само не е достатъчно. „Когато ГЕРБ избираше регулаторите, имаше представители на всички – на БСП, на Атака… Не беше правилно това, което предложи Кирил Петков да си ги разделим помежду си. Ако всички постъпят както казва Кирил Петков, ще излезе, че всички отиваме на избори, за да сме опозиция. И така ще стане“, каза още той в деня на 65-ия си рожден ден.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати