Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Политика

Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Снимка:

Евролидерите ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 и 18 юли в Брюксел. Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.

В белгийската столица държавните и правителствените ръководите ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Страната ни определя предложението на Европейската комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19. В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.  


Коментари (4)

Западните вестници описват нашия мафиот премиер с пачки, злато и пистолет, а този има нахалството да се явява пред ЕС. Вече над 20 години позори родината. При най- малкото подозрение трябваше да си подаде оставката.
17.07.2020 08:15 / Отговор
Стилът Биволъ от Москва Трольо, да не искаш да кажеш, че зпадните вестници са аранжирали постановките, а не са им ги изпратили със солиден запис за поръчкова статия подли българомразци?
17.07.2020 09:22
коментар Ами нашия Фигурант ""западняка"" президент кога ще бъде поканен на среща на върха в Европа!?!
Фигуранта ни чак в русия не го канят вече цял мандат!!!!И шефа му чак не го иска, та на снимка не иска да го види........защо ли!?!?!!!!!
17.07.2020 09:51
Българите ,които гласувахме за Президента Радев над 2 милиона сме фигуранти, много умна констатация. Какво ли не сме били - емигранти в собствената си страна, лумпени, боклуци. А Радев преди няколко дни се срещна с всички посланици на страните на ЕС и Швейцария, а това трибун не го отрази. Вижда се зависимостите.
17.07.2020 11:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още