Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов ще участва във видеоконференция на страните от Източното партньорство

Политика

Борисов ще участва във видеоконференция на страните от Източното партньорство

Борисов ще участва във видеоконференция на страните от Източното партньорство - Tribune.bg
Снимка:

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва днес във видеоконференция на държавните и правителствени ръководители на страните от Източното партньорство.

Форматът стартира през 2009 г. и е обща инициатива на държавите членки на Европейския съюз и 6-те източноевропейски партньори: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. 

Във фокуса на видеоконферентната среща на лидерите на ЕС и източните партньори ще бъдат петте дългосрочни политически цели на сътрудничеството след 2020 г., залегнали в Съвместната комуникация от 18 март 2020 г. А те са: устойчиви и интегрирани икономики; отговорни институции, върховенство на закона и сигурност; екологична и климатична устойчивост; трайна цифрова трансформация; справедливи и приобщаващи общества. Начертаните цели ще бъдат обсъдени в контекста на кризата, породена от COVID-19.

Източното партньорство е приоритет за Европейския съюз, който предостави значима подкрепа от почти 1 милиард евро на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна за справяне със социално-икономическите последици от пандемията от коронавируса.

В рамките на лидерската среща министър-председателят Бойко Борисов ще подчертае позицията, че основната стратегическа цел на Източното партньорство остава неизменна и това е изграждането на обща зона на стабилност и просперитет въз основа на споделени демократични ценности. В тази връзка България ще продължи да работи за по-нататъшното надграждане на инициативата, която се утвърди като успешна през изминалите 11 години.

Следващо предстоящо събитие в рамките на Източното партньорство е присъствена Среща на върха през първата половина на 2021 г., на която се очаква да се утвърдят приоритетите за бъдещото сътрудничество и да се приеме съвместна декларация.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Димитър Защо мълчим на Украйна за не зачитане правата на българите там ?
18.06.2020 16:44 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати