Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Ще удължим извънредната епидемична обстановка

Политика

Борисов: Ще удължим извънредната епидемична обстановка

Борисов: Ще удължим извънредната епидемична обстановка - Tribune.bg
Снимка:

Ще пуснем заповед в страната да се влиза по три възможни начина, каза от своя страна проф. Ангелов

На Министерския съвет утре ще бъде одобрено удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 май - продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента.

Това каза във Фейсбук премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната. На срещата присъстват още министрите в оставка проф. Костадин Ангелов и Марияна Николова.

„Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май“, каза още Борисов. По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведение и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

Предизвикателствата пред летния сезон

Министърът в оставка Марияна Николова заяви, че от Министерството на туризма са изработили единни правила за всички заведения и места за настаняване. Всички мерки са съгласувани със здравните власти.

„Поехме два ангажимента - да направим правила за влизане в страната, конкурентни на съседните ни държави, за да спасим българския туризъм“, каза здравният министър.

Ангелов уточни, че се обсъждат 3 варианта за влизане в страната.

„С ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест. И с документ за преболедуване през последните 6 месеца“.

От началото на май ще стартира процес по имунизацията на всички желаещи от сферата на туризма. От бранша настояха за реклама на нашата страна и за ясни правила.

„Ние не искаме руските шпиони, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България“, каза още лидерът на ГЕРБ. Той заяви, че ако е необходимо, ще проведе и телефонен разговор.

Министерството на туризма ще представи единен протокол за пристигане в страната, заяви министърът на туризма в оставка Марияна Николова.

Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, изрази очакване за значителен ръст на чуждестранните туристи в България. „Миналата година сме имали около 4 млн., вече планираме над 9 млн. чужденци да влязат в страната, което ще има огромен икономически ефект за България“, изтъкна Драганов. По думите му се очаква и ръст на пътуващите българи през лятото. Представителите на бранша акцентираха също върху Плана за възстановяване и устойчивост и значението му за българската икономика.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети