Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Ще започнем да произвеждаме тестове за COVID-19

Политика

Борисов: Ще започнем да произвеждаме тестове за COVID-19

Борисов: Ще започнем да произвеждаме тестове за COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

До 2-3 месеца България ще започне да произвежда тестове за COVID-19. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Целта е в бъдеще да няма подобни затруднения, каквито има в момента с тестовете.

Той припомни, че вече правителството е подписало договор с Южна Корея за доставка на  30 хил. PCR тестове и друго оборудване. Подали сме поръчка за 600 хил. теста от ЕК.

„Кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тестове, мисля, че с такива количества ще понесем първата вълна на масовите тествания“, обясни Борисов.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни какво означава обединяването на тези методи.

„Когато процентът на положителните проби е нисък, се предприема методът на пуловете. Ако се изследват 100 проби, от които очакваш 5 положителни, тогава може да се направи следното – събираш 5 материала и изследваш отделно 5-те, за да разбереш кой е болен“, посочи проф. Кантарджиев.

„Дистанцията остава, мерките за излизане са все по-строги и задължителното носене на маски. Смятам, че трябва да задължим, който излиза навън да не се придвижва без маска. Ако няма маска, може да се сложи шал. Поръчали сме допълнително 1 млн. маски. Продължава и производството им у нас. Имаме готовност да платим и да раздадем безплатно на тези, които нямат“, заяви още Борисов.

Той посочи, че ще поиска носенето на маски да стане задължително още от тази вечер. Борисов предупреди, че следващите 2  седмици ще са много трудни.

„Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че починалите са с тежки заболявания. Имаме много такива хора. Рисковата група е много голяма и ако я изпуснем, да влязат всички в болница в кратък период от време, тогава ще понесем катастрофални щети“, заяви Борисов.

Той отново призова хората да останат вкъщи и на празниците да се помолят от дома си.

„В момента, в който се открие лекарство, всичко ще се оправи“, уверен е премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Иво А от бсп както винаги нищо не предлагат та и не харесват, и само произвеждат fuck news........е само това си могат за да превземат властта!
12.04.2020 09:02 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати