Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Щеше да е предателство да приватизираме газопреносната си система

Политика

Борисов: Щеше да е предателство да приватизираме газопреносната си система

Борисов: Щеше да е предателство да приватизираме газопреносната си система - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът призова и да не се спекулира, че глобата към БЕХ ще се плати от хората

ЕК ни препоръча да преватизираме тръбите на газопреносната система. Нямаше друг вариант освен приватизация. Това обясни премиерът Бойко Борисов за наложената санкция от 77 млн. евро на БЕХ. Той бе категоричен, че за България това никога не е стояло като вариант.

„Това са европейските правила и навсякъде са приватизирани, само при нас не са. За нас е важно тръбите да са на държавата, тяхната приватизация би било предателство“, коментира Борисов.

„Тогава у нас щяха да дойдат руски, турски и други големи компании. Представете си днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и заглавията какви щяха да бъдат: „Борисов дава тръбите на България““, коментира премиерът.

Той съобщи, че е поискано разрешение за преговори от парламента и е имало 100% мнозинство за това.

„Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Преминахме през 150 млн., 140 млн. и ги свалихме на 77 млн. евро“, обясни още той.

Премиерът призова и да не се спекулира, че тези пари ще се плащат от хората, като изрично подчерта, че БЕХ ще ги плати от оборота си.

Борисов коментира и че в момента води преговори с ЕК, за да ни отпуснат още 80 млн. евро за границата. Досега страната ни е получила 150 млн. евро. Целта е да се справяме още по-добре с опазването на външната граница на ЕС. 

„До сега ние като Европа се отнасяхме подценяващо към Африка, главно по отношение на това колко пари ще дадем за Африка и колко мигранти ще дойдат от там. И мисля, че това не е печеливш процес“, коментира Борисов по време на форума ЕС – Африка.

По думите му тази среща цели да насърчи частния сектор да инвестира повече в Африка, както и да се повиши нивото на образование там. На въпрос колко време ще отнеме, докато обсъжданите мерки дадат ефект върху мигрантския процес, Борисов отговори: „Според мен десетилетия“. 

В изказването си пред форума той посочи, че сме свидетели на дигитализирането на икономиката в цял свят. 

„Процес, който е прието да се нарича „Индустрия 4.0“, а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло“, заяви премиерът.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати