Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов към Петков: В България не е имало фашисти, отказа се от подвига на цар Борис

Политика

Борисов към Петков: В България не е имало фашисти, отказа се от подвига на цар Борис

Борисов към Петков: В България не е имало фашисти, отказа се от подвига на цар Борис - Tribune.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира остро думите на премиера Кирил Петков, че у нас е имало фашистски режим.

„В България не е имало фашисти. С думите си Кирил Петков се отказва от подвига на цал Борис и българския народ, който се е опълчил на Хитлер. Спасили сме 50 хиляди евреи, има паметници в Израел и с тези думи ние се отказахме от това“, заяви остро Борисов. „Спете спокойно, Банско остава свободно. Представете си на среща с гърците или турците да кажат, че няма да имат териториални претенции. Никога пред мен македонски политик не си е позволявал да каже подобно нещо и вчера е първа новина, че РСМ няма да има териториални претенции. Нациите и народите се крепят на историята, а ние я оставяме на заден план.“

„Минали сме през много лоши, тъжни и нещастни събития на нашата родина, но сме се въздигали. Такава тема да ми повдигат, че се отказват от историята. За първи път отива като държавник и да не сложи едно цвете пред паметника на Гоце Делчев.“, допълни бившият премиер.

Борисов коментира и директната линия към РСМ, като заяви, че тя ще трябва да се дотира от държавата и даде за пример, че РСМ си строят магистрали към Косово и Сърбия, но не и към нас.

По повод думите на Пендаровски, че у нас имало македонско малцинство е добре да се види Конституцията ни, която дава равни права на всички. Борисов смята, че това е опасно, защото ако РСМ признае българско малцинство, то ще очакват ли реципрочност.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че Петков много умело е бил вкаран в капана на фашизма и е опасно да се говори за подобно нещо. Той припомни как единствени българите са спасили над 50 хиляди евреи - единствените и има открити паметници и в Израел.

Влизайки в капана за фашизма ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер.

„Точно въпроса за историята и тези проблеми които замитаме ни спираха тези две години. Работата на историческата комисия, учебниците, надписите по паметниците, езика на омразата.", заяви той.

Бойко Борисов е абсолютно против да се ползва език на омраза и унижение от страна на България.

„Никога нашата памет не трябва да изневерява, че Гърците бяха истински съседи и ни помогнаха, ние трябва да направим същото, но има теми по които не може да се отстъпва. Ще спим спокойно, няма да има териториални претенции към страната ни. А за краткото име беше говорено още преди две години“, припомни Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети