Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Светът има пари за 3-месечна криза

Политика

Борисов: Светът има пари за 3-месечна криза

Борисов: Светът има пари за 3-месечна криза - Tribune.bg
Снимка:

Търсим най-добрите начини да разпределим парите във времето, обясни премиерът

Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет. „Ако кризата продължи 6-9 месеца…Нямаме отговор. По тази причина търсим най-добрите начини да разпределим парите във времето“, обясни премиерът. Той е провел разговор с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. „81 държави са заявили пари. Това не е било, в най-лошите времена са били 3-4“, обясни Борисов.

„Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата“, допълни той.

„Продължаваме да работим. Първата и основна наша грижа е здравето на хората. По тази причина възложих на щаба, на министъра на здравеопазването на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва да се изплати“, каза Борисов.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка.

На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата, обясни Борисов.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че тристранният съвет е определил мерките за подкрепа на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили предложените мерки, съобщи Николова. Двете организации настояват за промени в Закона за извънредното положение, както се създаде и публичен списък на всички фирми, получили финансиране от държавата.

Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата е безпрецедентна по своят обхват и размер, допълни вицепремиерът.

Тристранният съвет продължава да обсъжда мерките по икономическата част, и утре до обяд ще е готово окончателното постановление в МС.

Очаквайте подробности.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп