Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Така е честно към избирателите. При 11% преднина не е държавническо да върнеш мандата

Политика

Борисов: Така е честно към избирателите. При 11% преднина не е държавническо да върнеш мандата

Борисов: Така е честно към избирателите. При 11% преднина не е държавническо да върнеш мандата - Tribune.bg
Снимка:

„Ние сме се съобразили с избора на българските граждани. При над 11% предимство да излезеш и да кажеш: връщам мандата или ще се пробвам с трикове да направя правителство, нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо“.

Това заяви на излизане от „Дондуков 2“ след връчването на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Номинираният за премиер Росен Желязков върна пълна папка на държавния глава.

Росен Желязков взе мандата и представи проектокабинета на ГЕРБ

„Всички говорят, че е лошо да се отива на избори, но същевременно всички потриват ръчички какво щяло да се случи след това. Затова ще им дам сценарий занапред. Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебното правителство се справят добре. Това е правителство, за което изцяло ГЕРБ и СДС могат изцяло да поемат отговорност. Министрите са тези, които са били във водачи в райони, където сме победили. Затова смятам, че това е честно към избирателите и ние поемаме този риск да го направим“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че ако правителството мине с „някой трик“ – някой не дойде, или някой ги подкрепи не като партия, а като малцинство, то тогава кабинетът ще има много кратък живот.

„Не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него. Но първо трябва да се приключат две конкретни неща – актуализиране и приемане на бюджета и задействане на Плана за възстановяване и устойчивост, еврофондовете. Вие знаете, че без преките плащания, ние станахме държава-донор за тези три години. Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство мисля, че ние бихме могли да го придвижим – така както вкарахме България в Европейския банков съюз. След това – спокойно можем да идем на избори“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че в такъв случай, веднага след изпълнението на програмата, ще бъде подадена оставка.

„Именно, за да се застраховаме, че ако стане с трик – някоя група не влезе, или с отцепници, за да може да се отвори духа от бутилката, че все едно ние сме го направили, правим тези 3-4 неща и отиваме на избори“, подчерта Борисов.

Той се обърна към ПП-ДБ и към другите, склонни да загърбят държавата, за да си възстановяват и пазят избирателите.

„На следващите избори ще чуят същия отговор от мен. Дори и да са първи – не че ще станат, но дори и да са. Ще чуят, че ние ще си пазим избирателите и ще имат само „Възраждане“. Нека да помислят дали не искат да работим за тези няколко точки. Можем да говорим и за програма, насреща сме, министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство в парламента. Ние днес постъпваме отговорност и сме отворени за диалог“, заяви Бойко Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати