Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Това, което стартирахме в София, днес е факт. Вече сме 17+1

Политика

Борисов: Това, което стартирахме в София, днес е факт. Вече сме 17+1

Борисов: Това, което стартирахме в София, днес е факт. Вече сме 17+1 - Tribune.bg
Снимка:

Стартира изграждането на нов мост над Дунав, правят първи копки при Зимниче-Свищов

„Нашето председателство на Съвета на ЕС, на фона на останалите, с резултатите, които даваме в момента, се отчита от всички. Вече сме 17+1. Това, което стартирахме в София, днес е факт. Това, което решихме в София за създаването на Глобалния център за партньорство, днес го отваряме символично тук“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник. Българският премиер участва в Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на Инициативата „16+1“.

Министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович откриха официално Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Премиерът Борисов подчерта, че за по-малко от година след българското председателство на Съвета на ЕС, след българската среща на „16+1“ и на кметовете на страните от Централна и Източна Европа и Китай, има вече повече практически стъпки. „За съвместни проекти, за които търсим финансиране, може по модела на хърватски мост – Европейска комисия, Китай и местен бюджет, да се направи подобно за пристанищата и жп линиите Солун-Кавала-Александрополис, Бургас, Варна, Дунавска стратегия, съответно Букурещ и Белград. С колегата Виорика Данчила говорихме, те са взели решение за Зимниче-Свищов да започнем изграждането на втори мост и до десетина дни да го стартираме“, уточни пред медиите министър-председателят.

Той поясни, че се търсят възможности китайски компании да се включат към тези проекти чрез публично-частно партньорство или смесени компании. „Това са заемни пари. Въпросът не е за парите, а за лихвите. Ние сме една от държавите с най-нисък външен дълг. Затова искаме да ги включим в партньорство. Търсим варианти от три места финансиране, за да имаме всичките интереси, след това да се пълнят тези пристанища с товари, тези жп линии да са натоварени, за да могат да изплатят парите“, посочи още премиерът Борисов пред журналистите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

мими Имах ужасни нокти, когато си поръчах Micinorm. Вече си мислих как да премахна с лазер увредения слой на нокътя. Добре, че не се стигна до това. След 2 седмици ноктите ми станаха като нови/ А всичко само, защото попаднах на умен лекар, който ме посъветва първоначално да опитам https://bit.ly/2Y86LDe
13.04.2019 08:23 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети