Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Това, което стартирахме в София, днес е факт. Вече сме 17+1

Политика

Борисов: Това, което стартирахме в София, днес е факт. Вече сме 17+1

Борисов: Това, което стартирахме в София, днес е факт. Вече сме 17+1 - Tribune.bg
Снимка:

Стартира изграждането на нов мост над Дунав, правят първи копки при Зимниче-Свищов

„Нашето председателство на Съвета на ЕС, на фона на останалите, с резултатите, които даваме в момента, се отчита от всички. Вече сме 17+1. Това, което стартирахме в София, днес е факт. Това, което решихме в София за създаването на Глобалния център за партньорство, днес го отваряме символично тук“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник. Българският премиер участва в Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на Инициативата „16+1“.

Министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович откриха официално Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Премиерът Борисов подчерта, че за по-малко от година след българското председателство на Съвета на ЕС, след българската среща на „16+1“ и на кметовете на страните от Централна и Източна Европа и Китай, има вече повече практически стъпки. „За съвместни проекти, за които търсим финансиране, може по модела на хърватски мост – Европейска комисия, Китай и местен бюджет, да се направи подобно за пристанищата и жп линиите Солун-Кавала-Александрополис, Бургас, Варна, Дунавска стратегия, съответно Букурещ и Белград. С колегата Виорика Данчила говорихме, те са взели решение за Зимниче-Свищов да започнем изграждането на втори мост и до десетина дни да го стартираме“, уточни пред медиите министър-председателят.

Той поясни, че се търсят възможности китайски компании да се включат към тези проекти чрез публично-частно партньорство или смесени компании. „Това са заемни пари. Въпросът не е за парите, а за лихвите. Ние сме една от държавите с най-нисък външен дълг. Затова искаме да ги включим в партньорство. Търсим варианти от три места финансиране, за да имаме всичките интереси, след това да се пълнят тези пристанища с товари, тези жп линии да са натоварени, за да могат да изплатят парите“, посочи още премиерът Борисов пред журналистите.

 


Коментари (1)

мими Имах ужасни нокти, когато си поръчах Micinorm. Вече си мислих как да премахна с лазер увредения слой на нокътя. Добре, че не се стигна до това. След 2 седмици ноктите ми станаха като нови/ А всичко само, защото попаднах на умен лекар, който ме посъветва първоначално да опитам https://bit.ly/2Y86LDe
13.04.2019 08:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати