Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат

Политика

Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат

Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат - Tribune.bg
Снимка:

Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, подчерта Кирил Петков

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство, дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, изтъкна Бойко Борисов в началото на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на Бюджет 2023 с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно“, призова той. 

„От г-н Василев чухме, че след 14 юни ще станат, да не плашим хората, но недобри неща за България. Да чуем вашите предложения, да ни ги представите и да мислим как да процедираме. Благодаря“, допълни той и даде думата на ПП-ДБ.

„Както през миналото НС, така и сега, готови сме да говорим. Бюджетният дефицит от 3% е важна цел за нас. Ние вярваме, че е възможно да се вдигнат данъците без да се съкращава програмата. Има секторни политики, които са важни и сме готови да говорим – сектор енергетика, правосъдната реформа. Отзовахме се, за да говорим по тези важни въпроси. Бюджетът трябва да бъде приет отговорно. Във връзка с правителството – ние в първи мандат не можем да подкрепим правителство. Това беше заявено от самото начало, но сме готови да говорим за тези политики и да видим, в рамките на отговорното поведение, какво можем да постигнем с бюджта“, заяви от своя страна Кирил Петков. 

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага сериозни капиталови разходи, но не са отчетени приходи, като добави, че бюджет с 3% дефицит е постижим.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили. „Трябва да се огледат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. – двойно спрямо миналата година, разходите за издръжката на ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности. Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина, по който са направени. Трябва да се огледат детайлно нещата с Министерство на финансите.Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база – светът се променя, държавата се променя. Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит“, каза Василев.

„Мнозинството, което можем да формираме заедно в парламентарнтите комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти, както и на държавния бюджет през следващата седмица. Отново напомняме на служебното правителство, че не е изпълнен ангажиментът по законодателните промени по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да имаме изпълнени проекти, за да получим следващи плащания“, отбеляза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма, посочи тя.

Според нея няма противоречия по законодателните промени за разследването на главния прокурор и създаването нов антикорупционен орган.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тема. ГЕРБ-СДС ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Те обаче са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

Зам-председателят на ГЕРБ подчерта, че разговорите с експерти от Министерството на финансите за бюджета трябва да започнат буквално от утре. Депутатът се обърна към колегите си от ПП-ДБ с думите: „Водим разговор за политики и имаме консенсус по част от тях. Но искам да припомня, че те може да се развиват, само ако има правителство. Защото, ако НС се разпусне след два месеца, дори да работим денонощно, аз съм песимист, че ще успеем да приемем повече от половината политики”.

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

„Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала, ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия, каза Петков.

„Важно е да има правителство, за да направим това, за което говорим. Иначе ще работим на тактове от по 2 месеца, докато на хората не им омръзне от нас. Затова да минем на това, което казвате – че няма да ни подкрепите с първия мандат, но искате да ви подкрепим безусловно с втория мандат. И да ви контролираме през парламента. Независимо кое ще е правителството, ние можем да го контролираме през парламента“, посочи Борисов.

„Да чуем, както г-н Петков казва, празен чек, хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем като си отидем в Изпълнителната комисия да видим кой ще е премиер, министри и да видим какво предлагате“, обърна се лидерът на ГЕРБ към ПП-ДБ.

„Слушам разумни хора. Когато няма камери, всички работите много по-добре. С г-н Петков сме си простили и нищо не ни пречи да работим заедно. Фактът, че сме тук, е показателен“, заяви Борисов.

„Няма да водим други разговори, докато не изчерпаме всички варианти с вас“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Не е инат, че не искаме да подкрепим вашия мандат, но това сме обещали на избирателите ни. Ние също искаме да има правителство. Готови сме да продължим този разговор по политики и закони. Но отговорността и първият мандат в момента е при вас“, каза Кирил Петков.

„Ние осъзнаваме, че вие сте първата политическа сила в този момент и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето първо право да направите своя избор. Имате избора да говорите и с другите политически сили”, добави той.

„Очаквате ние да предложим състав на кабинет преди втория мандат. Това не е традиционна практика и трябва да го обсъдим“, отговори Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ от своя страна настоя, че иска да научи състава на проектокабинета, за да е наясно как да действат, за да не се отиде на нови избори.

„Ако вие представите кабинет, който харесаме, имаме тема за разговор“, отбеляза Борисов.

„Може да ни предложите правителство, което заради личности не може да приемем и тогава директно отиваме на избори“, изрази опасенията си лидерът на ГЕРБ.

По думите на Василев трябва да се изготви ясна управленска програма освен законодателна. „Ние трябва да водим и процеса каква програма ще изпълнява този кабинет, ако искате да получите състав на кабинет. Трябва да се консултираме в групата. Защото освен бюджет има различни политики в другите сектори“, каза той, като поясни, че ако има съгласие за управленската програма, тогава трябва да се мисли за състав.

„Това ще е правителство на ПП-ДБ. Ако този процес е приемлив за вас, можем да го обсъдим“, каза още Василев.

„Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни и предложенията и решенията. Първият и вторият са без значение в случая. Това са казали хората. Нашите избиратели са казали да направим правителство. Затова някакво нестандартно решение, Асене, трябва да се намери. Отчаянието на хората е факт“, контрира Борисов Асен Василев.

„Може би в подобен формат може да се видят кои биха били приоритетите на правителството, в точни времеви диапазони. И тогава да видим дали може в подобен тон това да се случи“, коментира Кирил Петков.

На масата за разговори от страна на ГЕРБ-СДС освен Бойко Борисов седнаха Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов.

Представителите на ПП-ДБ на срещата бяха Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Тази седмица ГЕРБ - СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети среща, ГЕРБ-СДС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети