Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов участва във видеоконференцията на лидерите на страните от Източното партньорство

Политика

Борисов участва във видеоконференцията на лидерите на страните от Източното партньорство

Борисов участва във видеоконференцията на лидерите на страните от Източното партньорство - Tribune.bg
Снимка:

„Основните принципи на Източното партньорство за изграждането на обща зона на стабилност и просперитет, стъпила на споделени демократични ценности, запазват актуалността си. Форматът трябва да остане амбициозна, гъвкава и отворена платформа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си във видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от Източното партньорство, включващо държавите членки на ЕС и източноевропейските партньори: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Премиерът Борисов и другите лидери от Източното партньорство обсъдиха дългосрочните политически цели на формата, съобразени с настоящите предизвикателства, включително и пандемията от COVID-19. Във фокуса на инициативата е постигането на устойчиви и интегрирани икономики, отговорни институции и върховенство на закона, екологична и климатична устойчивост, трайна цифрова трансформация, справедливи и приобщаващи общества.

„Придаваме голямо значение на сътрудничеството с всеки от шестте източни партньори. Една от основните цели на нашето партньорство е постигането на конкретни и видими резултати от пряко значение за живота на гражданите“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

„Кризата, породена от COVID-19 в определен смисъл се превърна в момент на истината, като онагледи решимостта на ЕС да подкрепя своите партньори в трудните за всички нас времена“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. ЕС предостави почти 1 милиард евро на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна за неотложни нужди и за подпомагане на социално-икономическото им възстановяване от кризата.

Премиерът отбеляза неизменния ангажимент на България и на ЕС към териториалната цялост, независимостта и суверенитета на източните партньори, препотвърден в заключенията на Съвета на ЕС от 11 май 2020 г. „България придава особена важност на засилването на устойчивостта на източните ни партньори в различните й измерения“, завърши министър-председателят Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети