Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Успяхме да насочим вниманието към Балканите

Политика

Борисов: Успяхме да насочим вниманието към Балканите

Борисов: Успяхме да насочим вниманието към Балканите - Tribune.bg
Снимка:

Вече има дата за среща между държавите от Балканите и ЕС, за присъединяването на страните към евросъюза

„Повече от 10-20 години Балканите не предизвикваха интерес, защото ние сами си го направихме – разпаднаха се държави, войни, Балканите станаха барутен погреб. Радвам се, че със започването на българското председателство на ЕС и поставяйки на дневен ред темата за Западните Балкани, инициирахме много процеси, трайни, които поставиха тази тема в центъра на вниманието на моите европейски колеги и колегите от САЩ.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той говори на Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. Събитието се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се провежда в София от 12-14 декември. То е с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.

„Надявам се република Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в очаквам с повече разум останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО, да си премерват поведението и стъпките, разкрачената поза не е полезна за никой“, допълни Борисов.

Премиерът съобщи, че вече има дата за среща между държавите от Балканите и ЕС, за присъединяването на страните към евросъюза.Темата стои и България ще я сложи още два пъти на масата, каза Борисов. Очаква се темата да бъде водеща по време на съпредседателството ни със Северна Македония на Берлинския процес. „Изключително сериозен форум. С краля на Йордания ще сме домакини – 27 и 28 май – и на двата форума по процеса Акаба, ще бъде в София“, обясни министър-председателят.

„Важно е да си сътрудничим. Първо на вътрешно ниво. Важно е във всяка страна бързият обмен на информация да е факт. И второ – на ниво Балкани. Службите, вътрешните министри, да имат този мигновен обмен. Трето – на ниво вътрешни министерства – споразумения и документи, които да позволяват да се работи максимално бързо. Сега, когато имаме политическата власт, да помогнем на колегите и да работят бързо и спокойно по тези теми. Няма малки и големи държави. Доверието между службите е важно“, каза още Борисов.

„Когато Балканите са сигурни, инвестициите и доходите растат, спокойно се работи. Инфраструктурните проекти за също важни“, допълни той. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати