Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов увери, че газово хранилище „Чирен“ е безопасно и ключово за диверсификацията ни

Политика

Борисов увери, че газово хранилище „Чирен“ е безопасно и ключово за диверсификацията ни

Снимка:

Премиерът съобщи, че подготвителните работи по проекта трябва да приключат до февруари-март

„Разширяването на газохранилището „Чирен“ е продължение на големите ни газови проекти. Всичко това е безопасно. Затова и участваме с 40 милиона лева във фонда на Инициативата „Три морета“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който направи оглед на проекта за разширение на капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“.

Премиерът Борисов подчерта ключовата роля на хранилището за диверсификацията на енергийните ни източници.

„Важно е да имаме къде да съхраняваме газа, особено когато е евтин. Инвестицията ще се възвърне от таксите, които фирмите ще плащат за съхранението на горивото“, посочи още министър-председателят. По думите му подготвителните работи по проекта трябва да приключат до февруари-март следващата година.

Газовото хранилище е единственото в България, използва се за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на синьо гориво у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки.

Проектът за разширение стартира през 2019 г. и предвижда увеличаване на обема работен газ от 500 млн. кубични метра до 1 млрд. и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване от 4 - 5 млн. до 8 – 10 млн. кубични метра/ден. Това ще стане възможно чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни сондажа.

Осигуряването на допълнителен обем за съхранение в хранилището „Чирен“ ще насърчи търговията с природен газ, ще повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар. Проектът е в синергия и с проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис и ще даде възможност на търговците и потребителите на газ в региона да се възползват в пълна степен от динамичното развитие и конкурентните предимства, осигурявани от пазара на втечнен природен газ.

Стойността на проекта за разширение на газохранилището „Чирен“ възлиза на между 250 и 270 млн. евро. Към настоящия момент се реализира етапът за 3D сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура. Към средата на месец август проучванията на терен бяха успешно приключени и до края на 2020 г. се очаква да завършат анализът и интерпретацията на получените данни. За 3D проучванията е предоставено безвъзмездно финансиране в размер на 3 900 000 евро, което се равнява на 50% от общата стойност на проучването.  


Коментари (2)

Анастас #

Къде се покри Костовашкият Всезнайко -
Илиян Василев - агент Сашо !!???

Откакто премина открито на страната на
МаяМазолова ме е плювал по Борисов .... !?!

Заради такива надути Дръгалефски Папуняци СДС се превърна в най-обикновена "Емблема" - а дясно-център е разпокъсано и слабо.

Добре, че е Бойко да прави магистрали и газова инфраструктура и да съживи синята идея.

(облекчително препилаващо костоварите лилави)
20.11.2020 13:53 / Отговор
БГ Подиграваха му се и му се смееха комуноидите за газовия хъб и каква стана тя,ще вървят едни милиарди кубика газ, а болшевиките от Позитано заедно с Фигуранта до едно подписче не могат да се докопат! Цял преврат се напънаха да спретнат!Всички сме ги гледали как ги бива в "дтлгосрочните" договори, за сметка на българите! И какво се оказа, че вече си имаме български газопровод, а не руски, който щяхме да изплатиме...някога!
20.11.2020 15:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още