Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов в Атина: Днес правим история, даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света

Политика

Борисов в Атина: Днес правим история, даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света

Снимка:

Днес правим история. Участието на страната ни в проекта за втечнен газ до Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само за България, но и за целия регион. Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газтрейд“ С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис.

„С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът. Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. „На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт“, категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия. 

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите“, изтъкна Борисов. „Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“, добави премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти. 

В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина – Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд“ С.А., „Булгартрансгаз“ и другите акционери – гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ. 

Финализираните документи са последният етап от процеса, с който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А. 

На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

 

Днес правим история. Участието на страната ни в проекта за втечнен газ до Александруполис е стратегически важно за...

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 24 август 2020 г.  

Коментари (9)

Анастас #ЗатоваСаБунтолуците

на ПоРусначените Мутри в BG !!!

#МачкайБойко
#МачкайГешев

(разконспириращо)
24.08.2020 15:28 / Отговор
ПЪЛЕН МАНДАТ-ИЗПЪЛНЕНА ПРОГРАМА-3-ТИ В ЕВРОПА РАДЕВАТА АЛТЕРНАТИВА:
1.БЪЛГАРИЯ-СИРИЯ НА БАЛКАНИТЕ
2.ПОСЛЕДНИ В ЕВРАЗИЯ
3.ГЛАДНИ И УНИЩОЖЕНИ БЪЛГАРИ
4.ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ - ВЕЧНА
КАКВО ЩЕ РЕШАТ БЪЛГАРИТЕ?
24.08.2020 15:30 / Отговор
Българин Браво уважаеми господин Борисов! Браво на правителството! Благодарим Ви!
Само така напред и без да се подавате на правокации!
Ние сме със Вас! Съединението прави силата!
Във името на България и народа ни!
24.08.2020 16:17 / Отговор
Тартаковер Браво, "българин", поздравления. Представих си какъв би бил в онези години на соца, ако си имал трибуна. Съвсем сигурно щеше да пишеш натуралистични репортажи-съвсем в духа на социализма, с голямата баданарка-за герои на труда, за знатни краварки, за механизатори и рационализатори, все със същия ентусиазъм, с който днес пишеш за Бойко. Щеше да правиш свирки на директора, на партията със същото усърдие с което днес правиш мастурбации на днешните властници.
За твое успокоение, не си сам. такива са всички посткомунистически копелета, на които живота е без всякакви устои и правила. Днес сте бойковисти, а бащите ви са правили паметника на Живков.
Противни помияри !
24.08.2020 16:41
РУСОФИЛИ, РУМЕН РАДЕВ, ТАРТАКОВЕР-В РУСИЯ!!! НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ-ВЕЧНА!!!
24.08.2020 17:13
АСЕН ИЛИЕВ ГАЗ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ.
НО ЩЕ ПЛАТИТЕ ЗАГУБИТЕ ЗА СТРОЕЖА НА ТЕРМИНАЛА ДОТУК.
ЗА ДА НЕ ГИ ПЛАЩАТ САМО ГЪРЦИТЕ.
ТОВА Е СУПЕР НОВИНАТА :)
24.08.2020 23:58 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ПАРИТЕ ОТ КОНЦЕСИИТЕ НА ПРАЗНИТЕ ЛЕТИЩА, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕТОЧАТ ОБРАТНО :)
И ЗОМБИ ТИКВАТА ИЗПЪЛНЯВА НА БЕГОМ
ЕЙ! ХИПЕР ОЛИГОФРЕНИ СТЕ!!!
25.08.2020 00:01 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още