Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов в среща с евролидерите: Пълна подкрепа за общия подход, който ЕС избра за осигуряването на ваксини

Политика

Борисов в среща с евролидерите: Пълна подкрепа за общия подход, който ЕС избра за осигуряването на ваксини

Борисов в среща с евролидерите: Пълна подкрепа за общия подход, който ЕС избра за осигуряването на ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Не може да се прави никакъв компромис с доставките на поръчаните количества ваксини и сроковете, ще настоява премиерът

Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов във видеоконферентното заседание на членовете на Европейския съвет.

Във фокуса на разговорите на европейските лидери днес са темите за развитието на пандемията от COVID-19, отношенията на Европейския съюз с Русия и ситуацията в Източното Средиземноморие. Вечерта държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС ще разговарят с президента на САЩ Джо Байдън, който ще представи визията си за бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ.
Утре евролидерите ще обсъдят единния пазар, индустриалната политика, цифровизацията и икономиката.

На видеоконферентното заседание днес министър-председателят Бойко Борисов отново ще изрази пълна подкрепа за общия подход, който ЕС е избрал за осигуряването на ваксини и ще благодари на Европейската комисия и лично на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за огромните усилия, които са положили в тази посока. Благодарение на този общ подход в ЕС всички държави членки имат равен достъп до така необходимите за възстановяване на нормалния живот ваксини.

Българският министър-председател ще подчертае важността на стриктното спазване на условията на договорите от страна на фармацевтичните компании. Не може да се прави никакъв компромис с доставките на поръчаните количества и срокове. Всички държави членки на Съюза са единодушни, че не трябва да се допуска нарушаване на условията по договорите, тъй като в противен случай се създават пречки за опазването на живота и здравето на всички европейски граждани.

Премиерът на България ще подчертае пред лидерите на ЕС, че солидарността и готовността за компромиси са пътят към правилните решения във времето на пандемията от COVID-19. В тази връзка от огромно значение е държавите членки да бъдат единни и да действат бързо и ефективно за намиране на решения в отговор на пандемията. 

Премиерът Борисов ще посочи позицията на страната ни в подкрепа на въвеждането на „цифров зелен сертификат“. Българският министър-председател ще акцентира, че подобен сертификат следва да улесни свободното движение на гражданите, а не да доведе до създаването на допълнителни пречки, привилегии, ограничения и дискриминация, което не кореспондира с правата и ценностите на ЕС. Сертификатът ще даде възможност всеки един европейски гражданин да отбележи дали е ваксиниран срещу COVID-19, дали е преболедувал или да въведе отрицателен PCR тест за коронавируса.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети