Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна

Политика

Борисов: Важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна

Борисов: Важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът проведе телефонен разговор с президента на Украйна

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Разговорът се състоя в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Високо оценяваме отличните отношения между България и Украйна, които се характеризират с взаимно уважение и приятелско сътрудничество, развиващи се особено динамично и ползотворно през последните години“, изтъкна премиерът Борисов пред Зеленски. Българският министър-председател посочи, че за доказаната връзка между двете страни съществена роля оказват културната, духовната и езиковата близост, както и споделяните ценности.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов отбеляза, че България е последователна в категоричната си  подкрепа както за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, така и за нейните европейските и евроатлантическите аспирации.

Министър-председателят Борисов акцентира, че страната ни бе сред първите държави, ратифицирали Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, и подкрепили въвеждането на безвизов режим за украинските граждани за пътуване в ЕС.

„Много важен и градивен  елемент на двустранните ни отношения  е над 200-хилядната българска общност в Украйна, която винаги сме разглеждали като  мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Премиерът Борисов и Валери Симеонов изтъкнаха пред президента Зеленски, че изключително важно е Болградският район, населен предимно с украински граждани от български произход, да запази административно-функционалната си цялост в настоящите му граници като самостоятелен окръг. Министър-председателят добави също, че от голямо значение за децата от Болградския район е изучаването на български език. Фокус бе поставен и върху подобряването на инфраструктурата в региона, което пряко влияе върху икономическото му развитие.

„Убеден съм, че продължаването на политиката на съхранение на традициите, езика, културата и обичаите на българската общност в Украйна, е най-добрата гаранция, че българското национално малцинство и занапред ще има ключова роля за сътрудничеството на Украйна с България и ЕС“, каза още министър-председателят Бойко Борисов. Акцент в телефонния разговор бе реализирането на постигната договореност между двете страни за откриване на българско училище в Одеса.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Володимир Зеленски се разбраха да работят още по-активно по всички тези въпроси от взаимен интерес. В най-скоро време българска делегация на високо ниво ще посети Украйна, за да бъдат обсъдени поставените теми. А от своя страна президентът Зеленски отправи покана към премиера Борисов да му гостува в Украйна.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати