Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов за коронавируса: Най-важна е дисциплината

Политика

Борисов за коронавируса: Най-важна е дисциплината

Борисов за коронавируса: Най-важна е дисциплината - Tribune.bg
Снимка:

Сформира се и кризисен щаб за борба с коронавируса

„Поддържаме връзка с всички държави. Наблюдаваме ситуацията. Но нищо не може да ни опази, по-добре от дисциплината. От това хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-денвен карантинен период“, посочи след края на заседанието на Националния съвет по сигурността министър-председателят Бойко Борисов. След обсъждането на мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса у нас премиерът подчерта, че държавата сформира щаб за овладяване на разпространението на заразата.

„Събрахме се малко по-рано, защото е много динамична ситуацията“, изтъкна Бойко Борисов.

Министър-председателят съобщи, че щабът ще се ръководи от шефа на ВМА - генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

„Щабът, който определихме, решихме да се ръководи от ген. Венцислав Мутафчийски, да участват - секретарят на МВР, шефът на Гранична Полиция, Външно министерство, Здравно министерство, за да бъде максимално бърз и оперативен“, посочи Борисов.

На днешното заседание е изяснено какви мерки се взимат за предотвратяване на разпространението на китайския вирус у нас.

„ Организирахме над 8000 облекла. Налични са над 1000 тестове. На всички пунктове разполагаме оборудвани граничари, санитари. Там, където няма термокамери – да се работи с мобилни термометри. Болниците ще изпратят доктори, за да може да се вземат всички мерки, които е възможно“, подчерта министър-председателят.

Ген. Мутафчийски уточни, че като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса у нас се отменя Деня на отворени врати във Военно-историческия музей за Националния празник 3-ти март. Борисов е разпоредил на спортното министерство да се преосмисли ситуацията дали да се отлагат първенства, в случай на регистриран пациент с коронавирус у нас.

„Връщат се ученически групи, казал съм на министъра, заместник-министри да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да си останат по домовете, да мине съответния срок“, допълни мерките премиерът.

Шефът на ВМА посочи, че в изпълнение на указанията на министър-председателя утре ръководеният от него щаб  ще проведе учебна тренировка за настаняване на двама пътника, за които предполагаемо са установени признаци на заболяването на летище София. Заразените пътници ще трябва да бъдат транспортирани и настанени в лечебни заведения в столицата, и да бъдат поставени под карантина.

В тази връзка ген. Мутафчийски посочи, че на разположение във ВМА има 1000 теста за установяване на заболяването. Още толкова има и в Националния център за заразни и паразитни болести, а освен това страната ни очаквала доставка на още 1000 теста.

Премиерът увери, че е разпоредил тестването да е безплатно. По този повод ген. Мутафчийски направи уточнение, че досега във ВМА е било възможно срещу 200 лв. граждани да се тестват за заразата, но занапред  наличните тестове ще се използват само при лекарско предписание.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати