Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов за меморандума с „Gemcorp“: Това е висша степен на корупция за милиарди (ВИДЕО)

Политика

Борисов за меморандума с „Gemcorp“: Това е висша степен на корупция за милиарди (ВИДЕО)

Борисов за меморандума с Gemcorp: Това е висша степен на корупция за милиарди (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

С тази висока инфлация Еврозоната вече е мираж, подчертаха от ГЕРБ

„Ако това е както казва Петков е меморандум, в точка 6 пише „приложимо право всички възникнали спорове свързани с меморандума трябва да се определят от арбитража във Франция. Това е висша степен на корупция за милиарди, ядрено гориво, всичко да минава през тези офшорки.“ Това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг.

„Днес според НСИ, понеже угодно услужливи журналисти, пишат и обясняват че тези видно неможещи  да управляват, а интересувайки се от собствената си изгода, инфлацията в България е два пъти по-голяма от ЕС, каква външна намеса има тук. Зърно, хвалебствия как осигурявате хляба, а в същото време 1 кг зърно не е продадена, защо не купуват от новата реколта. Преди месец казахме да се намали ДДС на хляба, финансирайте в торове, ДДС на горивата да се намали, но нищо не правят.“, коментира още бившият премиер.

„Октомври месец им казахме как на българите няма да им се вдигне тока, работодателите и синдикатите го разбраха, 6 месеца обаче тези грабят потребителите. И сутринта започвам да ги чувам да говорят за същото. Да спасяват икономиката през енергетиката, а не през заеми с жестоки лихви. Сега готвят 1 млрд. евро да вземат от външните пазари, не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и като си тръгнат няма да ви помогне никой. След 2 месеца няма какво да се прави, трябва да има такова затягане на коланите в последствие, че не знам кой ще се хване. Радев има водеща роля за национално съгласие , Ники Василев пита за 9 дни къде отидоха 9 милиарда. Нямаме аналог в историята друг такъв.“, допълни още Борисов.

„Подписали са с офшорка, регистрирана през 2016 в Ню Джърси. Дори не са си направили труда да сложат номера на компанията в меморандума, после излъгаха че е писмо за намерение, а в него има клауза за конфиденциалност.“, подчерта депутатът Десислава Трифонова.  

„Министъра на енергетиката за 24 часа ни представи меморандума и това е прозрачност от негова страна, но вече седмици наред чакаме от Лорер да ни прати договора с електрическите автомобили, който подписа Петков.“, подчертаха от ГЕРБ.

„Тази офшорка е свързана с други на кайманите, не може да се установи собствеността и не се знае какви са им капиталите, те може да са свързани с тероризъм или пране на пари и ние обвързваме енергетиката си. Тя се занимава с търговия на диаманти и храни. Съвсем не е вярно че руските контакти са прекратени, защото през 2019 „Gemcorp“ подписва меморандум в Сочи с Путин.“, заяви още Трифонова.

„Изпълнителния директор на„Gemcorp“ изпраща писмо до Гана за да предостави ваксини за коронавирус Спутник. Ако това е паметна бележка както казват от правителството има клаузи за арбитраж в Париж. Първо трябва да се провери защо точно „Gemcorp“. Първо се излъга за американското посолство, след това посолството на Великобритания после се оказа, че нямат нищо общо. Остава да предположим, че руски олигарси са предложили тази компания?!? Ще искаме резултатите от първата проверки, която заявиха че са направили преди подписването а после ще искаме и другата.“, категорична беше Десислава Трифонова.

„Цялата българска енергетика е дадена на две офошорки, това е споразумение и не можем да мръднем без да питаме двете офшорки. В предмета на споразумението пише че страните се разбират да съфинансират дейностите си. Кой и как избра тези две офшорки, ако реши да даде всичко по отношение на енергетиката в Българи на тези две офшорки, като в това число и Марица Изток, как решиха да дават земя и обект от националната ни сигурност без процедура и по кой закон?“, попита Делян Добрев.

„Освен това и конектора на България с Гърция, че и втечнения газ, Топлофикация София, малки модулни ядрени реактори, тоест офшорките ще изграждат ядрени реактори. Освен това има апендикс с 13 точки в него, където подробно и изчерпателно е описано какво предоставяме, доставките на газ са вътре, интерконектора България- Гърци, Топлофикация София, малки модулни реактори от Белене, както и малки модулни реактори от Козлодуй, проекти за развитие на ядрената енергетика. Плана за възстановяване и развитие е изрично написан в т.7 и зелената сделка. Ядреното гориво е в т.10, включително дългосрочни проекти за ползването му. Двете офошорки ще увеличават експертизата на Българската агенция за ядрено регулиране, която е най-компетентния орган в България спазвайки на европейската агенция, но тези две офшорки ще ги бута - Развитие на човешките ресурси и др. Това  е цялата енергетика.“, подчерта още той.

„Ако за някоя от изброените точки ние не ползваме тези офшорки, ако внесем газ от друга страна те ще заведат ли дело в Париж.“, подчертаха още от ГЕРБ.

„По отношение на инфлацията у нас данните ясно показват, че вече все повече се отдалечаваме от влизането в Еврозоната.“, обясни Добрев.

Той подчерта, че разликата не бива да по-голяма от 1 процент и малко, а у нас е двойно по-висока.

„ДБ спокойно може да спрат да говорят за еврозоната, тя вече не е възможна“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Колкото повече се чете този меморандум толкова повече въпроси се задават.“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Когато говорим за инвеститор се появява компания която е с ясни средства и да работи като стопански обект, тук само на пръв поглед се говори за инвестиции,  но става дума да достъп до държавни активи, а на втората страница се отваря и съфинансиране, страната да отделя средства и заедно с тези компании да финансира проекти в България. Доброто старо време следвайки европейското законодателство се провеждаше обществена поръчка. Как някой предпоставя изпълнител за конкретни дейности с източници на финансиране от Европа на база на този меморандум.“, попита още Дончев.

„Най-съществения въпрос е кой и какво е обещал на тези компании описани в меморандума.“, категоричен беше той.

„Защо има свръх финансиране в енергийните дружества и свръхпечалба която вместо да се върне при бизнеса, като прочетете меморандума ще го разберете. Освен това някой от вас се опитаха да направят инхаус процедурата едва ли не лоша дума. Когато отиваш и избираш две фирми, само защото са ти симпатични, това не е ли директно възлагане.“, попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов отчете, че единственото хубаво в този меморандум е, че може до 30 дни след подписването да се прекрати и призова правителството и Петков да побързат, защото още имат шанс да се измъкнат.

Лидерът на ГЕРБ отговори на въпрос на журналисти за хартиените бюлетини.

„Доколкото знам БСП е внесла смесено гласуване и смятам, че това е най-правилното и съм убеден, че направиха машинации с машините. Чакаме експерт от чужбина, който да ви демонстрира и затова в цяла Европа няма такова гласуване.“, обясни той.

По отношение на вота на недоверие Борисов заяви, че няма човек който да ги одобрява и е ясно, че стоят само заради постовете.

„Ако приемем, че г-н Йорданов който обвини премиера и управляващите в рекет, ами това го прави само мафията. Те се обвиняват в мафия и рекет и народа трябва да го види и да направи разликата, когато го направят всичко ще дойде от само себе си.“, обясни още бившият премиер.

„Без да си замине Кирил Петков не могат да говорят по никакви теми с нас. Темата с оръжията за Украйна вече я няма, ще дойде ден минитърката на външните работи ще каже, че това което говорят на нас балъците е различно. За радост намерихме меморандума, имаше храбър министър на енергетиката, надяваме се скоро да видим и договора за електромобилите. Имало разделителна линия за корупцията, да - ние с корумпирани хора не искаме да говорим.“, категоричен беше Борисов.

„Тези хора са в свободно падане, за посмешище станаха! Вчера лети с „Флакона“ да отиде да се покаже, а вечерта, за да замаже, защото моряците благодариха на Русия, той говори със Зеленски. Въпросът е, че хората трябва да разорат, че след такова оправяне -  не можем 10 години да се оправим.“, допълни още лидерът на ГЕРБ.

„От сутрин до вечер медиите ги лъскат, а са пропити с ръжда и корупция. Само заеми теглят, да се върнат назад и да видят как са се случвали нещата с ТЕЦ-овете, по същата схема.“, коментира Борисов.

Бившият премиер отново беше попитан дали ще предприеме действия спрямо незаконния арест. Той подчерта, че „ДАНС нямат такива правомощия и Петков не разбира. Борисов не иска да намесва и прокуратурата, а иска само хората да знаят какво се случва и сами да преценят.“

„Ние нямаме за цел да сме във властта и от лидери на Балканите станахме за посмешище!“, категоричен е Бойко Борисов и продължи: „Самолети пуснахме до Македония и никой не лети с тях, само ги плащаме с нашите данъци.“

На въпрос дали, ако Петков подаде оставка биха подкрепили правителство начело с Асен Василев, Борисов припомни, че ГЕРБ си има премиер. Той припомни и скандала с БНБ когато всички медии са си приготвили заглавия, че ГЕРБ са подкрепили Каримански.

„Жал ми е за този човек, Ананиев дойде и ми каза, че Каримански е много по-подготвен, но ПП вдигнаха Гюров, но как стана спойката с „Възраждане“, как стане не знам. Може ли да сравниш Асен Василев с мен, можеш ли да сравниш Дончев с който и да е от ПП?“, попита Борисов.

„Ние сме опозиция и не предлагаме нищо докато премиер е Кирил Петков - този свидетел по „Магнитски“, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

„ГЕРБ единственото, което работи е да покаже на хората колко много са се излъгали, че това не е промяна, а подмяна, че това което им причиняват е фатално. Ако бяха направили ДДС на горивата 9% щяхме да го държим на цената от преди това, на тока... Всичко замина, върху това работим ние, кой ще е шеф на БНБ при тези дългове на финансовия министър няма никакво значение, при тази инфлация Еврозона- няма. От ПП единствено „става“ председателя на парламента, той се научи и е безскрупулен - няма правилник всичко им е позволено, няма парламентаризъм.“, коментира още той.

„Чуваме че регионалната комисия е от 13 часа, за да пишете вие, че е извънредна.  Сега ще нарушат правилника за да замажат протестите, ще залъжат фирмите с 50% плащане, а другите само дългове. Ние когато си тръгвахме им оставихме 1 млрд. в сметка да се разпратят, всички самолети бяхме платили, ВиК холдинга беше пълен, те ги взеха, похарчиха и оставят само милиарди дългове.“, подчерта отново бившият премиер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати