Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов за терминала за газ в Александруполис: Участието ни в него е стратегически важно

Политика

Борисов за терминала за газ в Александруполис: Участието ни в него е стратегически важно

Снимка:

Обсъдено бе и развитието на транспортните коридори между България и Гърция

Възможностите за енергийна свързаност между България и Гърция обсъди премиерът Бойко Борисов с гръцки компании, работещи в сферата на природния газ.Основна тема са били изграждането на интерконекторната връзка между двете страни и терминалът за втечнен газ в Александруполис.

„Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки“, заяви Борисов. Той подчерта, че този проект ще осигури нови количества газ за снабдяване на пазарите в региона. Ключовият източник на газ чрез този терминал е с произход от САЩ, Катар и други големи производители на втечнен природен газ, като това ще доведе до допълнителни източници на природен газ за европейския газов хъб „Балкан“. Премиерът припомни и че изграждането на нов LNG терминал е класифицирано от Европейската комисия като проект от общ интерес. 

На срещата участва и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Той изрази готовност „Булгартрансгаз“ да предприеме стъпки по придобиване на акции в проектната компания, която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал в Александруполис.

Премиерът се срещна и с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис, с когото обсъдиха развитието на железопътната връзка “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Борисов подчерта, че изграждането ѝ ще допринесе допълнително за икономическия подем на региона. Проектът цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”. 

Обсъдени са и изграждането на автомагистрала или скоростен път между Александруполис и Бургас, както и за удължаване на коридора от Солун до пристанище Патра, за да има възможност за връзка по море и към Италия и Испания.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още