Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Държавата никога не е била в по-добра кондиция

Политика

Борисов: Държавата никога не е била в по-добра кондиция

Борисов: Държавата никога не е била в по-добра кондиция - Tribune.bg
Снимка:

Бюджет 2019 е от най-амбициозните от началото на Прехода

„Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лева. Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега”. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет, на което ще бъде обсъден Бюджет 2019.

"Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода”, посочи още премиерът.

„Така че който е против държавата, всъщност е срещу устойчивото развитие на икономиката. Когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да замълчат“, каза Борисов.

По думите му бюджетът за следващата година е съставен така, че да отговаря на предизборните обещания на ГЕРБ и програмата на „Обединени патриоти“.

„Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд.“, посочи Борисов. Той отговори и на критиките за дълга.“ Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг - третият най-нисък в ЕС".

Минималната работна заплата ще се увеличава. Това започна още тази пролет, като възнаграждението бе увеличено до 510 лв. От 1 януари се предвижда и ново увеличение, като минималната заплата трябва да стане 560 лв. Увеличение ще има и през 2020 г., когато от 1 януари минималната заплата става 610 лв., а от 1 януари 2021 година – 650 лв. При държавните служители увеличението от следващата година на заплатите ще е с 10%. Учителските заплати ще се увеличат с 20 на сто догодина.

В социалната сфера се предвиждат 40 млн. лв. повече за отопление и допълнителни 150 млн. за хората с увреждания.

Предвижда се да се спази ангажиментът, разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП на страната. Това трябва да стане до 2024 година. За 2019 година общо разходите за отбрана възлизат на 1 839,3 млн. лв., което представлява 1,58 % от БВП.

С тези думи премиерът Бойко Борисов откри извънредното заседание на Министерския съвет днес, на което правителството трябва да приеме трите бюджетни закона - за държавния бюджет, бюджета за държавното обществено осигуряване и бюджета на здравната каза.

С над половин милиард повече се дават за здравеопазване, още толкова - за образование. Безработицата е паднала до 5,8%

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети