Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред АСЕМ: България работи активно за засилване на свързаността на Балканите

Политика

Борисов пред АСЕМ: България работи активно за засилване на свързаността на Балканите

Борисов пред АСЕМ: България работи активно за засилване на свързаността на Балканите - Tribune.bg
Снимка:

Страната ни е засилила ангажираността си в рамките на АСЕМ

България работи активно за засилване на свързаността на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на речта си на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС.

Точно това бе и основният приоритет на България по време на председателството на Съвета на ЕС в началото на годината. Едно от най-съществените постижения на България бе връщането във фокуса на внимание на европейската перспектива на Западните Балкани. „Приетата на срещата на върха ЕС-Западни Балкани Софийска декларация подчерта важността на сътрудничеството във всички области на свързаността – транспортна, енергийна, цифрова, икономическа и между хората“, коментира премиерът.

„Новата всеобхватна стратегия на ЕС по свързаността между Европа и Азия създава отлична основа за взаимодействие с нашите азиатски партньори“, посочи още Борисов. Той подчерта, че през последните години България значително е засилила ангажираността си в рамките на АСЕМ с изпълнението на инициативи за укрепване на връзките между Европа и Азия в ключови области като заетостта, финансите, устойчивото развитие, правата на човека, културата, образованието и др. „Само през първата половина на тази година България беше домакин на две министерски срещи на АСЕМ – на културата и на финансите“, каза Борисов. Той добави още, че страната ни цени високо форума АСЕМ, тъй като той спомага за насърчаване на сътрудничеството и взаимното доверие между страните от двата континента.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати