Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пред МИА: Пожелаваме успех на Македония

Политика

Борисов пред МИА: Пожелаваме успех на Македония

Снимка:

Договорът с България помогна за западната перспектива на Скопие

Договорът с България и договорът с Гърция откриха голяма перспектива за Македония. Това заявява българският премиер Бойко Борисов в интервю за македонската агенция МИА. Стискаме палци и пожелаваме успех на Македония, заявява Борисов по повод последните събития около западната ни съседка и обяснява, че най-важното е да няма намеса.

„Винаги съм внимавал да не се намесвам във делата на друга държава“, категоричен е Борисов.

„Това, което се отнася за България и Македония е Договорът за добросъседство. Имаше силни нападки срещу него, но въпреки това ние проявихме воля и го подписахме. И той даде тази перспектива да се върви в тази посока. След това, по време на Европейския съвет в София, при българското председателство на ЕС, софийската декларация, мисля, че начинът, по който Западът - и САЩ, и ЕС, подкрепиха действията ни, също дадоха огромна перспектива за вас. Тук се включват решенията взети от властите в Скопие и подписването на договорите както с България, така и с Гърция. Така че това, което зависеше от България, като добросъседска, най-близка страна за вас, го направихме. Стискаме палци и пожелаваме успех. Всяка друга намеса не е правилна, дори да изразя своето мнение“, коментира премиерът. 

Българският премиер подчертава, че инфраструктурното свързване между страните на Балканите е особено важно, и "колкото по-бързо се свържем, толкова по-добре".

„Тук няма политика, това значи свързаност, това значи успех, това значи бизнес, това значи туризъм, културен, религиозен, всякакъв туризъм. Сега работим със Световната банка, както и с други финансови институции, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и, според мен, София-Скопие-Тирана като един проект трябва да започне да се реализира“, е мнението му.

Българският премиер добавя, че на срещата на върха между Европейския съюз и Арабския свят е станало дума и за газовото свързване, включително на Балканите. 

Интервюто е дадено в Атина, където Борисов участва в третата среща на върха между ЕС и Арабския свят.  

 


Коментари (1)

Калин Успех заслужават го
31.10.2018 17:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

Благовещение е!

Благовещение е!

Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че ще роди Спасителя

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив